Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ξανά στον “αέρα” ο διαγωνισμός για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ


«Μπλόκο» στον «αμαρτωλό» διαγωνισμό του ΕΚΑΒ που απασχόλησε ακόμη και τη Βουλή προ δύο μηνών, έβαλε στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η προθεσμία του ΕΣΠΑ για την προμήθεια 77 ασθενοφόρων και 19 κινητών ιατρικών μονάδων, αν και είναι άκρως απαραίτητα για την ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου του ΕΚΑΒ.

Με 5 «όχι» έναντι 2 «ναι» (του εκπρόσωπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του εκπροσώπου των υπηρετούντων ιατρών ΕΣΥ στο ΕΚΑΒ), το ΔΣ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού, παραπέμποντας το θέμα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με το σκεπτικό να επιτραπεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση με τη CITROEN και τη FIAT για τη μείωση της τελικής τιμής.

Όπως υποστηρίζει το Σωματείο Ιατρών ΕΚΑΒ, κύκλοι της Διοίκησης αναφέρουν πως οι ημερομηνίες ούτως ή άλλως είχαν εκπνεύσει, έτσι που και να υπήρχε θετική απόφαση του ΔΣ, ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2015. Ωστόσο, η προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών ιατρικών μονάδων προνοσοκομειακής φροντίδας είναι απολύτως αναγκαία, αφού τα μισά από τα συνολικά 700 οχήματα που διαθέτει το ΕΚΑΒ είναι παροπλισμένα λόγω παλαιότητας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων υπολειτουργεί και χρειάζεται διαρκώς ιδιαίτερα κοστοβόρες επισκευές.

Στη φάση που είμαστε τώρα, η διαπραγμάτευση πλέον είναι αναπόφευκτη. Για την έναρξή της, όμως, συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

1. να δοθεί έγκριση από την αρμόδια αρχή του αιτήματος για διαπραγμάτευση και
2. να γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία ακόμα παράταση του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί την προμήθεια.

Οι γιατροί προειδοποιούν σχετικά πως το ΕΚΑΒ δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασθενοφόρα, ενώ εκτιμούν ότι ακόμα κι αν όλα γίνουν άριστα και γρήγορα θα χρειαστεί περισσότερο από 1ας χρόνος προκειμένου να γίνει η παραλαβή των νέων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τις ορθές ενστάσεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος έχει πάρει ήδη δύο φορές παράταση από το 2012, οι δικαστικές αποφάσεις και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ συνηγορούν υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσής του, επικαλούμενες τον κίνδυνο να μείνει το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και κινητές ιατρικές μονάδες, σε περιφέρειες όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός κατοίκων (π.χ. Περιφέρεια Αττικής) και να συνεχιστεί η σημερινή απαξίωση και εξαθλίωση με θύματα τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου