Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο Χαϊκάλης και ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα δοθούν τα χρήματα από τα Ταμεία στην Υγεία

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο άκουσμα του ονόματος του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση, πολλοί …έχασαν την αναπνοή τους. Άλλοι γέλασαν. Κάποιοι άλλοι … «χάρηκαν» !

Πολλοί όμως από το χώρο της υγείας έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους, καθότι εκτός των άλλων ο κ.Χαικάλης θα πρέπει μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός που σημαίνει πως από τις κινήσεις του κ.Χαικάλη, θα εξαρτάται και το ποιος θα πληρώνεται και πότε από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως πλέον με το 3ο μνημόνιο και την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις υπέρ Υγείας, θα αυξηθούν και τα κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η συνήθης τακτική μέχρι σήμερα ήταν να μη δίνονται τα χρήματα από την κοινωνική ασφάλιση στον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας, με συνέπεια ο οργανισμός να μη μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν τα χρήματα που προοριζόταν για τον ΕΟΠΥΥδίνονταν στις συντάξεις.

Και το ζήτημα είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του νυν υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι το πρόβλημα της μη καταβολής των κρατήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ θα λυθεί, ακόμη και σήμερα λιμνάζει…

Και βέβαια από τον ΕΟΠΥΥ αναμένουν να εισπράξουν χρήματα όσοι συνεργάζονται από τον οργανισμό. Γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες.

Και όσο ο ΕΟΠΥΥ δε λαμβάνει με τακτικότητα τα χρήματα που του αναλογούν από την κοινωνική ασφάλιση τόσο θα αυξάνονται και τα χρέη του, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται και από το 2009.

Πάντως πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις των θεσμών δρομολογεί την απ ευθείας καταβολή των χρημάτων που εισπράττονται από μισθούς και συντάξεις για τον τομέα της Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ. Άγνωστο παραμένει εάν η προσπάθεια αυτή θα φέρει αποτέλεσμα.

1 σχόλιο: