Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα-γέφυρα, έως την Δευτέρα η Ελλάδα θα πάρει 7,1 δισ. -



Επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

iefimerida.gr

Η πολυαναμενόμενη έγκριση του προγράμματος-γέφυρα που αποζητούσε η Ελλάδα για να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως τη Δευτέρα η Αθήνα θα λάβει 7,16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επισήμανε πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου μπορεί να έχει συμφωνηθεί και το τρίτο πρόγραμμα στήριξης έτσι ώστε να μη χρειαστεί να λάβει χρήματα η Ελλάδα από τον EFSM για να αποπληρώσει την υποχρέωσή της προς την ΕΚΤ (20 Αυγούστου), αλλά να πάρει τα χρήματα από το πακέτο του ESM.

Τόνισε, συγκεκριμένα, πως υπάρχει αρκετός χρόνος για να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις επισήμανε στους δημοσιογράφους πως επιστρέφουν εκ νέου τα κλιμάκια της Τρόικας της Αθήνας, κάτι που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος του Brussels Group και οι συζητήσεις που γίνονταν στις Βρυξέλλες.

Για το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε πρόβλεψη πως θα αποτελέσει κομμάτι της διαπραγμάτευσης που ακολουθήσει για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος της όποιας συμφωνίας. 

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για διπλή εγγύηση προς τις χώρες της ΕΕ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσον αφορά στη δανειοδότηση της Αθήνας από το ταμείο EFSM. 

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότηταπαρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο - γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου