Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Βρέθηκαν τα €7 εκατ. για τη λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης

Προβλήματα με υλικά και σε διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια

Βρέθηκαν τα 7 εκατ. ευρώ για τις μονάδες αιμοκάθαρσης μετά τον αγώνα δρόμου που έκαναν την Πέμπτη οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή πληρώθηκαν οι μονάδες αιμοκάθαρσης (εξόφληση του Μαρτίου). Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν έντονο, διότι ελλείψει ρευστότητας δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φίλτρα. Αν δεν αντιμετωπιζόταν άμεσα το πρόβλημα, αρκετές μονάδες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

http://www.tovima.gr/
Προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται επίσης σε διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια όπου διενεργούνται διαγνωστικές πράξεις, καθώς ελλείψεις ρευστότητας δεν μπορούν να προμηθευτούν αντιδραστήρια και άλλα υλικά.

Για το θέμα έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

«Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις ιστορικές στιγμές τις οποίες περνάει η χώρα μας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ», ζητούν από τον πρόεδρο του Οργανισμού να μεριμνήσει «προκειμένου οι πάροχοι υγείας, ιδιαίτερα ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων και κέντρων αποζημιωθούν για το μήνα Μάρτιο, καθόσον όπως γνωρίζετε οι προμήθειες των υλικών (αντιδραστηρίων και λοιπών υλικών), απαιτούν προκαταβολή από τους προμηθευτές, στις οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν».

Επίσης, ζητούν να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των δημοσίων νοσοκομείων, δεδομένου ότι οι δυνατότητες λειτουργίας τους αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ιδιωτικές δομές, οι οποίες παρέχουν περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Η συνεργασία σας με τον αρμόδιο υπουργό πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της περίθαλψης, με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, στους έχοντες ανάγκη υπηρεσιών υγείας συμπολίτες μας».

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν, τα 24 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για το 2014, δεν έχουν προστεθεί στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων (2014) προκειμένου να υπολογιστεί το ατομικό όριο (πλαφόν) ανά πάροχο υγείας και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την περαιτέρω λειτουργία των ιδιωτικών εργαστηρίων (λόγω claw back και rebate).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου