Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Εμπόδια στην εφαρμογή του ν. 4331/2015 βάζει η Διοίκηση του ΤΣΑΥ


Ερωτηματικά προκαλεί στους υγειονομικούς η Διοίκηση του ΤΣΑΥ με τη στάση της, καθώς αυθαίρετα βάζει επιπλέον προϋποθέσεις από αυτές που προβλέπει ο νόμος σχετικά με την υπαγωγή ασφαλισμένων σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ειδικότερα, ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου με αρ. Πρωτ. 86717 και η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ (επισυνάπτεται), αναφέρει ότι για να εκδοθεί σχετική διοικητική πράξη απαιτούνται τα εξής:

• Να υποβληθεί αίτηση του ασφαλισμένου που να ζητά την κατάταξή του σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία

• Να πληρωθεί η τρέχουσα εισφορά μέχρι 31/7/2015, κατά παράταση της προηγούμενης λήξης της 30ης 6ου 2015

• Να μην υπάρχουν οφειλές κατά την υποβολή της αίτησης

• Επί ύπαρξης οφειλής να έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος σε ρύθμιση και μάλιστα εξυπηρετούμενη.

Όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), η ανακοίνωση θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή του νόμου 4331/2015, προκαλώντας σύγχυση στους ασφαλισμένους. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο άρθρο 39 που έχουν ως μόνη προϋπόθεση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή αν υπάρχουν να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση που τηρείται, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ζητά να έχουν καταβληθεί εισφορές Α’ εξαμήνου 2015, απαίτηση που αντιβαίνει τα ρητώς αναφερόμενα στην παράγραφο 3 εδάφιο 2 όπου αναφέρεται ότι: «αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές το έτος 2015, με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές».

Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου είχε ξεκινήσει κανονικά, με τις υπηρεσίες του ταμείου να διεκπεραιώνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, μέχρι και τις 21 Ιουλίου. Από τις 22 του μηνός, ωστόσο, η αποδοχή νέων αιτήσεων διακόπηκε αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, η επίσημη αιτιολογία αφορούσε την απουσία υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου!

«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής να σταματήσουν την κοροϊδία των ασφαλισμένων συναδέλφων και να εφαρμόσουν άμεσα τον νόμο 4331/2015» τονίζει ο ΟΣΑ, σημειώνοντας ότι η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και τα capital controls, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους οδοντιάτρους, οι οποίοι αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), η Διοίκηση του ΤΣΑΥ πρόκειται να δώσει νέα παράταση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από αίτημα-πρόταση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γεώργιου Πατούλη, ενόψει της τρέχουσας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ κ. Ευστάθιος Τσούκαλος τον ενημέρωσε ότι θα δοθεί νέα δεύτερη και τελευταία παράταση για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΑΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου