Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Πλαφόν 200 € στα φαρμακεία από φαρμακαποθήκες


Πλαφόν 200 € στα φαρμακεία από φαρμακαποθήκες

Ειδήσεις Φαρμακοποιών Πλαφόν 200 εύρω στα φάρμακα και τις καθημερινές παραγγελίες των φαρμακείων έχουν θέσει φαρμακαποθήκες περιορίζοντας τις προμήθειες και απαιτώντας η πληρωμή να γίνεται με μετρητά . 

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Οι κλειστές τράπεζες ωθούν κάποιες φαρμακαποθήκες να ζητούν από τα φαρμακεία μετρητά για να τους προμηθεύσουν φάρμακα βάζοντας τους και όριο, το πλαφόν κάποιων φαρμακαποθηκών , σύμφωνα με πληροφορίες του LIFE2DAY , είναι φάρμακα μέχρι 200 ευρώ την ημέρα και με πληρωμή μετρητά . 

Ενώ, υπάρχουν και οι περιπτώσεις άλλων φαρμακαποθηκών οι οποίες βάζουν όριο το μέσο όρο του μηνιαίου ποσού των αναγκών των φαρμακείων για παράδειγμα εάν ένα φαρμακείο χρειάζεται μηνιαίως 500 ευρώ για φάρμακα μπορεί να εκτελεί παραγγελίες μέχρι αυτό το ποσό και όχι παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες απο διαφορετική πηγή, του LiFE2DAY.GR. 

Άγνοια για το παραπάνω γεγονός δηλώνει στο LiFE2DAY ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τονίζοντας ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη του το φαινόμενο του πλαφόν . Δυσλειτουργίες στην αγορά δημιουργεί και το στοκ φαρμάκων που δημιουργούν στα σπίτια τους κάποιοι ασθενείς και κυρίως χρόνιοι πάσχοντες μεγάλων ηλικιών οι οποίοι ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν για παράδειγμα 5 κουτιά αντί του ενός λόγω φόβου μήπως υπάρξει έλλειψη . Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν συνεχώς διαβεβαιώσεις για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά χωρίς κανένα πρόβλημα από το υπουργείο Υγείας αλλά και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθώς και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ενώ, συνεχίζει να υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ)από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που ανακοίνωσε αιφνιδίως το υπουργείου Υγείας, διότι τα ΦΥΚ διατίθενται μέχρι σήμερα μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ . Ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύεται τα συγκερκιμένα φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες με μεγάλες εκπτώσεις. Προβληματισμός υπάρχει στην αγορά με την παραπάνω απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθώς όλα δείχνουν ότι τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και οι φαρμακοβιομηχανία δεν συμφωνούν με την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ)από τα ιδιωτικά φαρμακεία, διότι ο Οργανισμός πιστεύει ότι θα εκτοξεύσει την φαρμακευτική δαπάνη και η φαρμακοβιομηχανία ανησυχεί για παράλληλες εξαγωγές Οι φαρμακοποιοί, επίσης, διαφωνούν και τονίζουν ότι για να αποδεχθούν την εν λόγω πρόταση θα πρέπει να μπορούν να εξοφλούν τις εταιρείες όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και όχι νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου