Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κινούμενη άμμος ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. τρύπα στα έσοδα


Όλο και πιο πολύ μεγαλώνει η μαύρη τρύπα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, με τον Οργανισμό να έχει μπει πλέον σε κατάσταση μόνιμης οικονομικής ασφυξίας… κατάσταση που επιδεινώνεται μήνα με το μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εισρέουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ, το συνολικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να προσεγγίζει σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τραγική είναι η κατάσταση της μη απόδοσης εισφορών από τα ταμεία από την αρχή του έτους, ποσό που αγγίζει πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. που ήταν το ύψος των οφειλών προς το φορέα το Μάιο.


Μάλιστα ο ρυθμός απόδοσης των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνει, όπως λέει το ρεπορτάζ, να εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας των μειωμένων εσόδων των ταμείων. Την ίδια ώρα όμως οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς η συγκέντρωση των ποσών για να εξοφληθούν φαρμακεία, φαρμακευτικές, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατροί κ.ά καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και οι πληρωμές γίνονται πια με δόσεις. 

Ενδεικτικό της υστέρησης που επικρατεί είναι πως ο Οργανισμός μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα καταβάλλει μετά από μεγάλη καθυστέρηση 75 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, ποσό που αντιστοιχεί σε οφειλές του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου, ενώ παράλληλα ξεκίνησε πληρωμές προς τα νοσοκομεία ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα οποία όμως από την αρχή της σύστασής του χρωστάει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ έχει εδώ και δύο χρόνια κλειστούς προϋπολογισμούς για όλες τις δαπάνες Υγείας (φάρμακο, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις), τα ελλείμματα εξακολουθούν να αυξάνονται, οδηγώντας τον Οργανισμό και μαζί του όλη την αγορά της περίθαλψης σε οριακό σημείο από πλευράς ρευστότητας. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε διαδικασία ελέγχου των δαπανών του για την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων στον ετήσιο προϋπολογισμό του, με πρώτα βήματα τη μείωση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνει τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η μείωση στις τιμές όλων των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και όσων έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off -patent), κατά 32,5% της τιμής των πρωτοτύπων και 50% αντίστοιχα, ακόμη και για τα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά πριν το 2012, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους εταίρους, θεωρείται πως μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του Οργανισμού. Σε ότι αφορά το clawback, δηλαδή την αυτόματη επιστροφή από τους παρόχους Υγείας της υπέρβασης της δαπάνης, αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί για τη χρονιά που πέρασε, ενώ τα όρια της δαπάνης παραμένουν και για το 2016. 

Ανάσα στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να δώσει τέλος και η αύξηση κατά 2% –από το 4% στο 6%- στις εισφορές υπέρ του κλάδου υγείας, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Υπολογίζεται πως η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη. Η συνολική εξοικονόμηση για το β΄ εξάμηνο του 2015 εκτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου