Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Casus Belli για τις ελληνικές φαρμακευτικές τα μέτρα των δανειστών για το φάρμακο! Που αντιδρούν

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στα… κάγκελα είναι οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τις προτάσεις των δανειστών που αφορούν στο φάρμακο.
Μπορεί οι περιβόητοι «θεσμοί» στη νέα αντιπρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση να μη θίγουν το ΦΠΑ στα φάρμακα το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει στο 6% από 6,5% που ήταν, ζητούν όμως αλλαγές στα γενόσημα αλλά και στον τρόποσυνταγογράφησης.

Ειδικότερα αυτό που προωθούν οι θεσμοί, ανατρέποντας ουσιαστικά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται μόνο με βάση τη δραστική ουσία χωρίς την εμπορική ονομασία του φαρμακευτικού προϊόντος, αλλά και χωρίς καμία εξαίρεση.

Να σημειωθεί πως μόλις πριν λίγο καιρό ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με απόφασή του επέτρεψε τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με εμπορική ονομασία, απόφαση που είχε ικανοποιήσει τον φαρμακευτικό όσο και τον ιατρικό κλάδο.

Οι θεσμοί με τη νέα τους αντιπρόταση αξιοποιούν ουσιαστικά παλαιότερο μέτρο της τρόικας που είχε εφαρμοστεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Μέχρι στιγμής όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θίγει ειδικά τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, δε φαίνεται να φέρνει ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

Ωστόσο τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον κλάδο καθώς η αντιπρόταση των θεσμών δεν αφορά μόνο τον τρόπο συνταγογράφησης αλλά και τις τιμές των γενοσήμων.
Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να μειωθούν στο 50% οι τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους και η τιμή των γενοσήμων να διαμορφωθεί στο 32,5%.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις, καθώς ο κλάδος προτίθεται να αντιδράσει στηριζόμενος στο γεγονός πως δεν μπορεί να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, όπως ζητούν άλλωστε οι δανειστές, τη στιγμή που λαμβάνονται τέτοια μέτρα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης η οποία προς ώρας δεν έχει αποσαφηνίσει ποια στάση θα τηρήσει στην πιθανότητα μιας συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου