Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Κατέβασαν τα…μολύβια οι διοικητές των Νοσοκομείων! Πως αντιδρούν μετά την τροπολογία για απόλυση

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πάγωσαν οι περισσότερες διαδικασίες τις τελευταίες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι διοικητές κατέβασαν τα …μολύβια τους μετά την τροπολογία του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με την οποία τίθενται εκτός ΕΣΥ. (Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει η τροπολογία για την απόλυση των διοικητών)

Μπορεί να χρειάζονται αρκετές ημέρες ακόμη, μέχρι στα δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν νέα πρόσωπα, ωστόσο οι διοικητές των νοσοκομείων δεν προτίθενται πλέον να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία ούτε να ολοκληρώσουν καμία διαδικασία μέχρι να φύγουν, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι τα τελευταία 24ωρα είναι χαρακτηριστική η στάση ορισμένων διοικητών οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν ακόμη και απλά έγγραφα. Καθόλου τυχαίο βέβαιο αφού γνωρίζουν πως σε λίγες ημέρες θα είναι απολυμένοι. Μ αυτά και μ αυτά όμως δεν προσχωρούν σημαντικές εργασίες μέσα στα νοσοκομεία όπως προμήθειες κ.λ.π.

Άλλωστε ήδη οι περισσότεροι διοικητές έχουν προσφύγει μαζικώς για βοήθεια σε μεγάλα νομικά γραφεία, όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Διοικητές νοσοκομείων: Μαζικές αγωγές για τις απολύσεις! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες. Πόσα διεκδικούν).

Δε θα διεκδικήσουν όμως απλά αποζημίωση για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους, αλλά και αποζημίωση για ψυχική οδύνη και για ηθική βλάβη. Και αυτό διότι θεωρούν πως η επιχειρηματολογία Κουρουμπλή στηναιτιολογική έκθεση για την τροπολογία θίγει την τιμή και την υπόληψή τους.

Ως επιχείρημα για την απομάκρυνσή τους να σημειωθεί πως αναφέρεται η δυσλειτουργία στη διοίκηση ενώ τονίζεται πως υπάρχει αδυναμία άσκησης των καθηκόντων τους.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Γιώργος Ι. Στάθης με αφορμή την απόλυση των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από το ΕΣΥ υπογραμμίζει:

«Προ τριμήνου, η ΕΕΜΥΥ υπέβαλε στην πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μία επεξεργασμένη πρόταση, με την οποία: Εισηγήθηκε την έγκυρη αξιολόγηση όλων των υπηρετούντων και την απομάκρυνση των πλείστων ακατάλληλων Διοικητών, με νόμιμη διαδικασία και χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου με δυσβάστακτες αποζημιώσεις. Δεν υπήρχε καμία υποχρέωση αντικατάστασής τους, από τους «επιλαχόντες» μιας παράνομης αλφαβητικής λίστας, που είχε συντάξει μια Επιτροπή παράνομης σύνθεσης, επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων».

Όπως αναφέρει ο κ.Στάθης: «Με την τροπολογία που κατατέθηκε απολύονται με αντισυνταγματικό τρόπο οι υπηρετούντες Διοικητές και φυσικά θα λάβουν παχυλές αποζημιώσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν».

Να σημειωθεί πως η πρώτη «φουρνιά» διοικητών που απολύθηκε και είχε διορισθεί μετά το νόμο του Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001, έλαβε μεγάλες αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο καθώς οι τότε διοικητές είχαν επίσης προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου