Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πάτρα: Πρεμιέρα της επίσχεσης εργασίας στο ΠΠΝΠ

461 ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
PATRAS TIMES.GR

Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας

Ξεκίνησε από σήμερα η επίσχεση εργασίας των μελών του σωματείου των εργαζομένων του ΠΠΝΠ, που μιλούν για ανέχεια και την εξαθλίωση στον τομέα της δημόσιας υγείας με απλήρωτους και κουρασμένους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν άλλα περιθώρια υπομονής απέναντι στο υπουργείο υγείας.

Στην ανακοίνωση που έχουν εκδώσει για τους λόγους της κινητοποίησης τους αναφέρουν:

«Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με το 2006, το μισό περίπου προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει δομές που έχουν αυξηθεί κατά 30%. Ο όγκος της δουλειάς κι η εντατικοποίηση αυξάνονται κατακόρυφα. Συνεχίζεται η υπολειτουργία των τμημάτων. Η πλειοψηφία των δημόσιων δομών υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους.

Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν αφού με τις ασκούμενες πολιτικές μειώθηκε η περιουσία τους αφού χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Η τελευταία ΠΝΠ επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους.

Η αξιολόγηση των δημόσιων μονάδων υγείας θα γίνεται με βασικό κριτήριο, να μπορούν να λειτουργούν ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Οι πολίτες να αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες, στους ασφαλισμένους να παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανεπαρκέστατη. Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη και αντιμετωπίζεται ως ατομική ευθύνη, παρ’ ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι είναι κοινωνικό αγαθό, άρα παρέχεται από το κράτος

Προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων στους νόμους της αγοράς, όπου για να είναι «βιώσιμα», πρέπει να εξασφαλίζουν κέρδη και έσοδα, να ενισχύεται η επιχειρηματική τους λειτουργία. Γι’ αυτό οι ασθενείς γίνονται πελάτες.

Γι’ αυτό όλο και περισσότερο αντικαθιστούν θέσεις εργασίας μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης με ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Να επισημάνουμε ότι η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις απέναντι στις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου (καταργήσεις χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων)

Ενδεικτικά αναφέρουμε κενές οργανικές θέσεις στο Π.Γ.Ν. Πατρών: Νοσηλευτικό 270, Παραϊατρικό 85, Ιατρικό 106. Σύνολο 461 κενές οργανικές θέσεις…

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας, με τις συνθήκες που επικρατούν για το προσωπικό, τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Για παράδειγμα στο χώρο των επειγόντων έχουμε 70.000 επισκέπτες περίπου το χρόνο, όπου 18 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό 13 τραυματιοφορείς και 2 βοηθοί θαλάμου εκπληρώνουν το καθήκον τους και νοσηλεύουν έχοντας εγκατεστημένη κλινική (Βραχεία), και τους οφείλονται 5500 μέρες σε ρεπό και κανονική άδεια. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες κλινικές (Παθολογικές , Μ.Ε.Θ., Γυναικολογική – Μαιευτική, Παιδιατρικές, κοκ) με όποιους κινδύνους εγκυμονεί και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, που ρυθμίζει τη ζωή όλων μας, συσσωρεύει χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και κανονική αδεία, με την υπερωριακή απασχόληση, την αργία, τη νύχτα να μην αμείβονται επαρκώς(σχεδόν καθόλου- πράγμα που προειδοποιούμε ότι είναι στόχος τους) έπειτα από τις περικοπές που έχουν δεχτεί τα τελευταία πέντε χρόνια..

Επί πλέον μας οφείλονται χρήματα από δεδουλευμένη μας εργασία από το 2014. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, θέλουν να αποδεχτούμε εκ των υστέρων επί πλέον περικοπές 15 – 20% μηνιαίως, για να καταβληθούν!!!

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της παρακράτησης μέρους των δεδουλευμένων υπερωριών του έτους 2014, καθώς επίσης και της μη καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του έτους 2015, εμείς οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, προτιθέμεθα να προβούμε σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 μέχρι τη πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Λέμε όχι στους εκβιασμούς των δανειστών και των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου, ώστε να μπει τώρα ένα τέλος στη βαρβαρότητα της πολιτικής που δεν έφερε τίποτα άλλο παρά φτώχεια, ανεργία και ανέχεια. Μόνη λύση η διαγραφή ενός χρέους άδικου και ταξικού ώστε να δοθεί η δυνατότητα για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου