Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Υπουργείο Υγείας: Στήριξη της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης... μελλοντικά



Oι αρμόδιοι φορείς με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

IATRONET

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) πραγματοποιούν οι αρμόδιοι φορείς με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς, αλλά και τα μέλη των προγραμμάτων που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για μια ζωή ελεύθερη από εξαρτήσεις.

Σε μήνυμα του γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, σημειώνεται ότι τα μεγάλα προβλήματα που υφίστανται οι φορείς και οι εργαζόμενοί τους τα χρόνια του μνημονίου και της ανθρωπιστικής κρίσης είναι λίγο- πολύ γνωστά: μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητα υλικά. Αντίθετα οι ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων αυξάνονται λόγω υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσής τους, λόγω στροφής σε φθηνότερες και πιο επικίνδυνες ουσίες και συνοσηρότητας από μολυσματικές ασθένειες. Μέσα από τη θεραπεία, τα άτομα που διεκδικούν την επανένταξη και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει, ότι "για το Υπουργείο Υγείας είναι προφανώς σημαντική η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, είτε αυτό αφορά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (π.χ. τζόγος, διαδίκτυο κλπ). Κύριο μέλημά μας είναι ωστόσο η στήριξη των δομών και των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης για αλλαγή τρόπου ζωής.

Συγκεκριμένα:
Εστιάζουμε στον τομέα πρόληψης της εξάρτησης με στόχο την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο νεανικό πληθυσμό.
Εφαρμόζουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις στοχεύοντας αφενός στην εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης και αφετέρου στη στήριξη των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και απεξάρτησης.
Προωθούμε ένα νέο μοντέλο συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών με επίκεντρο τον θεραπευόμενο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της φροντίδας.
Στηρίζουμε την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως μέτρο ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψης της υποτροπής.

Τέλος, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στέλνουμε το μήνυμα για στήριξη του δικαιώματος των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την κατάχρηση ουσιών στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, με στόχο ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην αξιοπρέπεια των εξαρτημένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου