Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Κουρουμπλής: 60.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα το 2015

Αυξημένος κατά 700% είναι ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν φέτος στη χώρα μας διά θαλάσσης, ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη σύνοδο των υπουργών Υγείας.

IATRONET
Το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης και της ανάγκης προστασίας της Δημόσιας Υγείας, έθεσε ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι, από την αρχή του έτους, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς επίσημα έγγραφα στη Ελλάδα ανήλθε σε 60.000 άτομα.

Οι 46.000 εξ αυτών εισήλθαν μέσω θαλάσσης (6.500 το 2014), αριθμός που είναι αυξημένος κατά 700% σε σχέση με πέρυσι.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι - με βάση τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου - αναμένεται σημαντική αύξηση της ροής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε, είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση:

“Η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές Υγείας των χωρών υποδοχής να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε άμεσο ιατρικό έλεγχο των προσφύγων και να παράσχουμε την ενδεδειγμένη για την υγεία τους φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τη δημόσια Υγεία”.

Επιτήρηση

Ο υπουργός επεσήμανε ότι για τον έλεγχο της κατάστασης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου