Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πάνω από 100 γιατροί με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ

Από τα νησιά έως την Πελοπόννησο (Πύργος, Σπάρτη) και από το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη έως την Κατερίνη και το Βόλο αλλά και την Αττική οι γιατροί με «μπλοκάκι» προσφέρουν με το αζημίωτο υπηρεσίες υγείας εντός του ΕΣΥ. Πιο «ανοιχτό» από ποτέ εμφανίζεται το ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμειβόμενοι με «μπλοκάκι», δηλαδή με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Η νέα -αριστερή- ηγεσία του υπουργείου Υγείας «βλέπει» πλέον από άλλη οπτική, αυτή που υπαγορεύει η δραματική πραγματικότητα των 3.500 κενών θέσεων ιατρών, τις πολιτικές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που μετά βδελυγμίας απέρριπτε και δίνει το πράσινο φως για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100 ιδιώτες γιατροί βρίσκονται μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας, κυρίως σε εύρωστες μονάδες υγείας που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την έξτρα δαπάνη, καθώς η πληρωμή των γιατρών γίνεται από τους πόρους του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Από τα νησιά έως την Πελοπόννησο (Πύργος, Σπάρτη) και από το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη έως την Κατερίνη και το Βόλο αλλά και την Αττική οι γιατροί με «μπλοκάκι» προσφέρουν με το αζημίωτο υπηρεσίες υγείας εντός του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, το πράσινο φως δίνει το υπουργείο Υγείας και για την αποδοχή χορηγιών από ομογενείς ή και αλλοδαπούς μεγιστάνες προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες τους. Η χορηγία ύψους 20.000 ευρώ του Ρώσου ιδιοκτήτη του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο νοσοκομείο Λευκάδας, ώστε να χρηματοδοτηθεί για έξι μήνες η πρόσληψη δύο γενικών γιατρών, αποτελεί το πιο πρόσφατο αλλά όχι το τελευταίο περιστατικό που μαρτυρά την… γύμνια των νοσοκομείων -και από προσωπικό και από πόρους.

Ήδη, ζωτικά τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα υπολειτουργούν εξαιτίας των κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, με τη νησιωτική χώρα να βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο αυτή την κατάσταση. Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο την Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Kω. Στο νησί του Ιπποκράτη, που βρίσκεται στο τοπ 5 των τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και που δέχεται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι, το δημόσιο νοσοκομείο εφημερεύει με έναν καρδιολόγο -κι αυτόν επικουρικό, δηλαδή συμβασιούχο. Χωρίς κανέναν παθολόγο είναι από τον Σεπτέμβριο του 2014 η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Λήμνου, ενώ και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης λειτουργεί με νεφρολόγους που μετακινούνται από την Αττική στο νησί. Χωρίς μόνιμους παιδιάτρους είναι η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Σάμου και το Αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείο της Pόδου. Έλλειμμα καρδιολόγων και εργαστηριακών γιατρών (μικροβιολόγων και ακτινολόγων) καταγράφεται στο «Βουβάλειο» νοσοκομείο Καλύμνου. Οριακά λειτουργεί η Παιδιατρική κλινική του «Σκυλίτσειου» νοσοκομείου στη Χίο.

Κι αν στο Ιόνιο η χείρα βοηθείας ήρθε από τον Ρώσο μεγιστάνα, στα νησιά του Αιγαίου για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ φροντίζουν οι ομογενείς. Στα νοσοκομεία Καλύμνου, Χίου και Λήμνου η οικονομική βοήθεια που δίνουν οι νησιώτες που ζουν και εργάζονται κυρίως στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντική ένεση ρευστότητας για τους ισχνούς προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Έχουμε χρήματα, έχουμε πιστώσεις, γιατρούς δεν έχουμε όσους χρειαζόμαστε» λέει η διοικήτρια του νοσοκομείου Λήμνου κυρία Ισμήνη Λυμπέρη. Το περυσινό καλοκαίρι κι ενόψει της συνταξιοδότησης της μοναδικής παθολόγου τον Σεπτέμβριο του 2014 η διοικήτρια απευθύνθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού αναζητώντας συνεργασία με τέσσερις ιδιώτες παθολόγους (οι δύο προκηρύξεις για τη θέση του παθολόγου είχαν αποβεί άκαρπες). Ανταποκρίθηκαν δύο ιατροί οι οποίοι καλύπτουν πλέον την Παθολογική κλινική του νοσοκομείου εξ ημισείας με αμοιβή 200 ευρώ ημερησίως (με «μπλοκάκι»), άλλως δηλαδή αμείβονται με 36.000 ευρώ τον χρόνο. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάλιστα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις αμοιβές και αναζητώντας τυχόν ευθύνες της διοίκησης, ωστόσο η κυρία Λυμπέρη είναι κατηγορηματική: «το νοσοκομείο έχει πιστώσεις, μπορεί να πληρώνει τους δύο γιατρούς. Δεν γίνεται να λειτουργεί το νοσοκομείο μας χωρίς παθολόγους, είναι λύση – μονόδρομος».

Και στο «Βουβάλειο» νοσοκομείο Καλύμνου η οικονομική στήριξη των ομογενών είναι ανάσα για το ίδρυμα, τουλάχιστον για την κάλυψη των εργαστηριακών ειδικοτήτητων. Μαιευτήρας και ορθοπεδικός είναι επικουρικοί, ωστόσο πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν πως υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης με ιδιώτες γιατρούς όταν αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι γιατροί.
Με «μπλοκάκι» πληρώνεται ο παιδίατρος και στο νοσοκομείο Χίου. Το παιδιατρικό έλλειμμα στο νοσοκομείο της Σάμου, πάλι, καλύπτεται με μετακινήσεις των παιδιάτρων από τα Κέντρα Υγείας του νησιού προς την κλινική, καθώς όπως λένε πηγές του νοσοκομείου «δεν υπάρχει ούτε ευρώ για να πληρωθεί ιδιώτης γιατρός». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Κω. Οι δύο θέσεις των παιδιάτρων προκηρύσσονται κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί ούτε και με ιδιώτες παιδιάτρους, καθώς το ταμείο του νοσοκομείου είναι…μείον. Ανεπίσημα αυτό που γίνεται (στην καλύτερη περίπτωση) είναι να καλούν οι γονείς ιδιώτη παιδίατρο στο νοσοκομείο όπου είναι διαθέσιμος και ο εξοπλισμός και να τον πληρώνουν από την τσέπη τους, και στη χειρότερη να ζητούν αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ για Κρήτη, Ρόδο ή Αθήνα.

Εμβαλωματική λύση και με οπλίτες – γιατρούς

Σε μια ύστατη -και κυρίως ανέξοδη- προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρότεινε και την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ μέσω του… Ελληνικού Στρατού. Σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων των νησιωτικών και γενικά των δυσπρόσιτων περιοχών μέσω των οπλιτών γιατρών οι οποίοι θα υπηρετούν σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές κάνοντας ταυτόχρονα και το αγροτικό τους.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου