Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ερχεται το TAXIS Υγεια και μείωση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ


Ερχεται το TAXIS Υγεια και μείωση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥΑπό το βήμα του Συνεδρίου Athens Health Forum, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προανήγγειλλε την ριζική αλλαγή στην φαρμακευτική πολιτική, ίδρυση επιτροπών διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα TAXIS ΥΓΕΙΑ, οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες. 


Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2015 θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το «ΤΑΧΙS Υγεία», με σκοπό την παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο χώρο της Υγείας. «Λειτουργούν δομές παράλληλες χωρίς να συνομιλούν», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέα παρουσιάζει μια τραγική εικόνα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ιαθούν. 

Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για την χρηματοδότηση του συστήματος. Οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΥΥ προσδοκά το υπουργείο Υγείας, και όπως είπε ο υπουργός ανάλογος μηχανισμός λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με χώρες του Νότου. 

Όσον αφορά τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, αυτές θα εστιάζονται στις τιμές, στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στη μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, θέματα που θα απασχολήσουν και την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. 

Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα. 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών». «Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα». 

Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου