Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Προειδοποιητικές "ριπές" για το claw back από τα διαγνωστικά κέντρα


Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Σφοδρή επίθεση στην Αριστοτέλους εξαπολύει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Τα διαγνωστικά κέντρα εξηγούν ότι από τη στιγμή που δεν προβλέπεται πουθενά η αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ, ο υπολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη βάση της ασφαλιστικής τιμής αντί τις τιμής ΦΕΚ, συνεπάγεται επιβάρυνση των παρόχων μέσω του clawback.

«Η συγκεκριμένη εξαγγελία εξαπατά τους πολίτες. Η συμμετοχή υπολογίζεται επί της υψηλότερης τιμής ΦΕΚ όχι για να κερδίζουν οι πάροχοι, αλλά για να χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ» τονίζουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αποζημίωσή τους γίνεται με αφαίρεση της συμμετοχής κατ’ απόλυτο νούμερο κι όχι ως ποσοστό.

«Δείξαμε καλή θέληση και υπεύθυνη συμπεριφορά. Βάλαμε πλάτη. Δείξαμε ανεκτικότητα ακόμα κι όταν η άγνοια των διοικούντων ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Δεν ανεχόμαστε όμως τον εμπαιγμό» υπογραμμίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, που κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για «αθεράπευτα, λαϊκίστικη, παλαιοκομματική και ανόητη νοοτροπία», η οποία έρχεται να γκρεμίσει κάθε προσπάθεια προόδου όπως η θέσπιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα φτάνουν τους 4 μήνες, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΙΔΙΚ Γεώργιο Βουγιούκα, να κάνει λόγο για πιεστικές συνθήκες λειτουργίας λόγω του κόστους των αναλώσιμων υλικών για κάθε εξέταση, το οποίο είναι σταθερό.

«Μας έχουν πληρώσει μόνο το Γενάρη του 2015. Αν δεν μας κάνουν κάποια πληρωμή μέσα στο Φλεβάρη, δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε τις πόρτες μας ανοιχτές» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Πιθανή αναστολή παροχών στον ΕΟΠΥΥ θα είχε πραγματικά ολέθριες επιπτώσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις εκτός δομών ΕΟΠΥΥ, με την προβλεπόμενη συμμετοχή. Όπως αναφέρει έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 90,1% των ασφαλισμένων κάνουν τις εξετάσεις τους σε ιδιώτες παρόχους, το 9,2% στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων και μόλις το 0,7% στις δομές του ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) για μια σειρά λόγους.

«Εάν καταρρεύσει και ο ιδιωτικός τομέας εργαστηριακής ιατρικής, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να κάνουν εξετάσεις - ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να είναι και κρίσιμες για την ίδια τους τη ζωή - δεν θα έχουν να πληρώσουν. Τότε θα δουν πραγματικά τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση» λέει στο Virusο κ. Βουγιούκας.

4 σχόλια:

  1. και ποιος σας είπε ότι ενδιαφέρει κανένα αν επιβαρύνεται με claw back ο πάροχος;
    εδώ ο ίδιος ο πάροχος μαστίγωνεται και δεν αντιδρά ......

    φέτος αγαπητέ μου παροχε ,θα πληρώσεις το 80% των εξετάσεων από την τσέπη σου γιατί ΕΣΥ επέλεξες να εξευτελιστεις έτσι αφήνοντας τον ΕΟΠΥΥ να σε χρησιμοποιεί σαν δεδομένη απλήρωτη εργασία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι το 0,7 μονο στο πεδυ;γιατι ηλιθιοι σας χρησιμοποιησε ο Γεωργιαδης αφου εκλεισε πρωτα ολα τα εργαστηρια του πρωην ικα για να μην εχει εξοδα το δημοσιο και βρηκε εσας τα κοροιδα να κανετε τις εξετασεις εως ωτου σας κατεστρεψε και εσας μηπως ειναι ψεματα;Ποσες εξετασεις κανατε με το πρωην ικα που δουλευαν τα εργαστηρια ;Ηλιθιοι ειστε αξιοι της μοιρα σας με την συμπεριφορα σας τωρα μη μιλατε και πηδηξτε απο ωπου μπορειτε να σωθειτε τουλαχιστον σωματικα αν τα καταφερετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σωστος ο παιχτης....ο κραχτης του ΕΟΠΥΥ πληρωνεται κυριοι με αιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΙΣΤΕΥΩ,ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ,Ή ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΠΙΣΧΕΣΗ,ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΒΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ (ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ) ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ,ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΦΘΗΝΕΣ.ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ή ΑΡΓΟΤΕΡΑ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ.ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ.ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ,ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

      Διαγραφή