Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς! Τι θα αλλάξει για ασθενείς, γιατρούς, νοσοκομεία

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε ηλεκτρονική διασύνδεση θα είναι τους επόμενους μήνες όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες, καθότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα ετοιμάζει τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος βρίσκεται σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς για να προωθηθεί άμεσα το «ηλεκτρονικό» σχέδιο.
Η αρχή θα γίνει με την ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, των μονάδων υγείας, των πολυιατρείων, ώστε όλες οι μονάδες να «μιλούν» την ίδια «γλώσσα» και να μπορεί να υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, θα εξετασθεί και το ζήτημα του Χάρτη Υγείας. Του χάρτη που είχε παραγγελθεί και αγορασθεί από το υπουργείο Υγείας αλλά όπως φαίνεται δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε πως τα στοιχεία που είναι ενσωματωμένα στον χάρτη υγείας, δεν είναι επικαιροποιημένα ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί πολλά απαραίτητα δεδομένα. Γι αυτό και είναι άγνωστο εάν θα αξιοποιηθεί ο χάρτης υγείας, λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr.

Πάντως μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των μονάδων υγείας, θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική κάρτα του ασθενούς.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως θα είναι έτοιμη σε λίγους μήνες και πιθανώς να μπορεί να ξεκινήσει η χρήση της στις αρχές του 2016.

Στην ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς θα περιλαμβάνονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων. Θα περιέχει στοιχεία για νοσηλείες, για φάρμακα που έχουν λάβει αλλά και για υπηρεσίες που έχουν δεχθεί. Εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τους συμβεβλημένους φορείς με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συγκρατήσει τη δαπάνη του τομέα της Υγείας, αφού δε θα είναι πιθανές οι σπατάλες λόγω της καταγραφής όλων των δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου