Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 

ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
Κοινοποίηση: - ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Π. Κουρουμπλή − 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. Ξανθό − 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ 

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις διοικητών Υ. Πε. για μετακινήσεις Γενικών Γιατρών από μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς Νοσοκομεία για κάλυψη των δεδομένων ελλείψεων τους σε ιατρούς δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων, Παθολόγων και άλλων, θέλουμε να σας καταστήσουμε σαφές πως το «πενία τέχνας κατεργάζεται», δεν γίνεται να βρει εφαρμογή στον ευαίσθητο τομέα της παροχής ιατρικής φροντίδας. Η αντίστροφή υποκατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από Νοσοκομειακή φροντίδα, στην οποία έχει ωθήσει τον πληθυσμό η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποκατάσταση των ιατρών δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία από Γενικούς Ιατρούς. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και συνάμα επικίνδυνο. 

Ο Γενικός Γιατρός είναι ιατρός που εργάζεται στην κοινότητα, σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσφέρει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σαφώς δεν είναι ιατρός που έχει εκπαιδευτεί για να εργαστεί σε Νοσοκομείο και να προσφέρει εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα. Τα διατομεάκα ΤΕΠ περιφερειακών νοσοκομείων δεν μπορούν να βαφτιστούν αυτοτελή ΤΕΠ στα οποία μπορούν να εργαστούν Γενικοί Ιατροί, αφού έχουν μετεκπαιδευτεί στην Επείγουσα Ιατρική. Δεν μπορεί να βαφτίζετε το κρέας ψάρι για να καλύψετε τις τρύπες στην Υγεία. 

Εμμένοντας στις παράνομες αποφάσεις σας ωθείτε τους συναδέλφους σε αλλότριο έργο και αντιποίηση ειδικότητας και θέτετε σε κίνδυνο τους ίδιους και κυρίως τους ασθενείς τους. 

Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε βλάβη προκύψει. Παράλληλα αποψιλώνετε και δίνετε το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα διατυμπανίζετε πως θέλετε να την ανορθώσετε, καθώς σωστά διαπιστώνετε πως αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος υγείας της χώρας. 

Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικά σενάρια, όπως χρήση ιατρών Δευτεροβάθμιων ειδικοτήτων του ΠΕΔΥ πχ Παθολόγων, με αποζημίωση τους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών;

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης    Ευάγγελος Φραγκούλης

5 σχόλια:

  1. Απολυτα σωστος,τα ειπες ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νομος παντως ειναι σαφης και αναφερει οτι οι γενικοΙ Ιατροι μπορουν να αποσπωνται στα ΤΕΠ των Νοσοκομειων. Που ειναι η παρανομια ;Στα δυσκολα μαλλον λεμε οχι.
    Δεν ειδα παντως την ιδια αντιδραση στην ελευθερη προσβαση σε ολες τις ειδικοτητες στη πρωτοβαθμια οταν μοιραζε ο Αδωνις τις συμβασεις του ΕΟΠΠΥ στους ιδιωτες. Λοιπον κυριοι συναδελφοι της Γενικης. Αφου χασατε την πρωτοβαθμια, καποιο ρολο στο συστημα υγειας, θα πρεπει να αποκτησετε περα απο αυτον της συνταγογραφησης.
    Οικογενειακος ιατρος με ταυτοχρονη ελευθερη επιλογη ιατρου ειδικοτητας δεν γινεται.Αφορισμοι του τυπου ,δεν ειμαι εκπαιδευμενος για ιατρος των επειγοντων δεν βοηθουν τον κλαδο και οδηγουν στην περαιτερω υποβαθμηση του κλαδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οπου σας βολευει μιλατε για αντιποιηση ειδικότητας επειδή εκει δεν εχει κονομα......όταν κανετε τους παντογνωστες και συνταγογραφειτε για όλα και ολους , ως ψυχιατροι-νευρολογοι-πνευμονολογοι-καρδιολογοι κλπ εκει δεν προκειτε για αντιποίηση; Όταν εκβιαζετε το κοσμο με τη ταχα δωρεαν συνταγογραφια και τους αλλαζετε τα φαρμακα και τα φωτα μαζι , εκει δεν είναι αντιποιηση; νομιζετε ότι οσοι κυβερνουν , δεξιοι ή αριστεροι ότι βυζαινουν το δακτυλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδη οι Γενικοι Ιατροι ειναι "θεοι" για την ΠΦΥ και ανεκπαιδευτοι, ανικανοι και αχρηστοι για την Νοσοκομειακη ιατρικη? Σε παλαιοτερες ανακοινωσεις διαβαζαμε οτι οι Γ. Ιατροι ειναι περισσοτερο εκπαιδευμενοι πχ απο τους Παθολογους διοτι περνουν απο πολλες ειδικοτητες και οχι μονο απο μια οπως εκεινοι. Αρα λοιπον πως δεν μπορουν να ανταποκριθουν στα ΤΕΠ τα οποια χρειαζονται πολλαπλες γνωσεις? Τελικα νομιζω πως θελετε και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο!! Οι Ιατροι ειναι Ιατροι οπου και να βρισκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας τα κανουν ολα αγαπητε μου τοτε, οι γενικοι ιατροι.Οι υπολοιποι περισσευουν.Δεν χρειαζομαστε καμια αλλη ειδικοτητα.Για οσους δε γνωριζουν λοιπον γι'αυτο υπαρχει ο διαχωρισμος και η εκπαιδευση σε καθε ειδικοτητα.Οι γενικοι εκαναν την επιλογη τους.Επελεξαν μια καθαρα εξωνοσοκομειακη ειδικοτητα.Επελεξαν να εργαστουν κοντα στην κοινοτητα και οχι στα νοσοκομεια.Τωρα αν καποιοι αποφασισαν αυθαιρετα και καταχρηστικα να τους μςτατρεωουν σε κατι που δεν ειναι ειναι αποριας αξιον πως δεν ειναι κατανοητο απο πολλους.Σε ολο τον πολιτισμενο τουλαχιστον κοσμο οι ελλειψεις σε παθολογους καλυπτονται με παθολογους,των καρδιλογων με καρδιολογους κ.ο.κΜονο στην Ελλαδα δεν ειναι αυτονοητο

      Διαγραφή