Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΠΟΣΙΠΥ: Περί υποκοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων


Προς

Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δημ. Κοντό
Κοινοποίηση
Υπουργό Υγείας, κ. Παν. Κουρουμπλή
Αναπλ. Υπουργό Υγείας, κ. Αν. Ξανθό
Π.Ι.Σ.
Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αθήνα, 14/05/2015

Αρ. Πρωτ. 142

Περί υποκοστολόγησης εξετάσεων


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση του εγγράφου σας με αριθμ. πρωτ. 17669/15-05-2015 που μας κοινοποιήθηκε θα θέλαμε να σας γνωρίζουμε τα εξής :

Έχουμε και εμείς την αγωνία της μείωσης της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων αφού τελικά όπως καλά γνωρίζετε, η πολιτεία κατάφερε την όποια αδυναμία της για περιστολή της δαπάνης και προσαρμογής στον ελλειμματικό της προϋπολογισμό για την Π.Φ.Υ., να την ρίξει στις πλάτες των παρόχων με τις γνωστές διαδικασίες του claw back και του rebate.

Ιδιαίτερα :

Στο θέμα των συνταγογραφικών οδηγιών θα θέλαμε με κάθε τρόπο την επίσπευση της διαδικασίας, αφού οι μισές ιατρικές ειδικότητες δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στα μέτρα περιορισμού της συνταγογράφησης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων έχουμε 2 κύριες παρατηρήσεις :

Α) Τα κοστολόγια που επικαλείστε για τις τιμές των εταιρειών που πραγματοποιούν μετρήσεις δειγμάτων για λογαριασμό εργαστηρίων, αφορούν νούμερα ανυπόγραφα που δεν αποτελούν ιατρική γνωμάτευση και δεν δύναται να χορηγηθούν σε κανέναν ασθενή ασφαλισμένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Είναι δυνατόν να κοστολογείτε για λογαριασμό των συμβεβλημένων διαγνωστικών εργαστηρίων σας, την δαπάνη που περιλαμβάνει για την εκτέλεση της γενικής εξέτασης αίματος :

1) σύριγγα αιμοληψίας,
2) βαμβάκι με οινόπνευμα, 
3) σωληνάριο γενικής αίματος, 
4) ανάδευση δείγματος,
5) πλακάκι μικροσκοπίου, 
6) χρώση δείγματος,
7) μικροσκοπική εξέταση, 
8) αντιδραστήριο αιματολογικού αναλυτή,
9) ρύθμιση αιματολογικού αναλυτή,
10) εκτέλεση του δείγματος,
11) διάγνωση και υπογραφή αποτελέσματος,
12) εκτύπωση αποτελέσματος 
13) ιατρική ενημέρωση του ασθενούς,
14) εκτύπωση απόδειξης παραλαβής δείγματος,
15) εκτύπωση εξοφλητικής απόδειξης,
16) συμμετοχή της εξέτασης στις γενικές δαπάνες του εργαστηρίου
στο ποσό των 1,44 ευρώ ;

Αυτή είναι η αξία της ιατρικής πράξης που θεωρείτε ότι εκτελούμε;

Β) Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οποιαδήποτε μείωση του σημερινού τιμοκαταλόγου, που έχει ήδη υποστεί μειώσεις από αυτόν του 1991, καταργεί στην πράξη την λογική του κλιμακωτού rebate το οποίο επικαλείστε, γιατί αν τελικά μειώσετε οριζόντια μέσω μείωσης των τιμών των εξετάσεων τις εισπράξεις, ανεξαρτήτως του μηνιαίου τζίρου του εργαστηρίου, είναι σαν να εφαρμόζετε εκ των προτέρων claw back 50%. Ένα τέτοιο μέτρο (οριζόντιας μείωσης των τιμών) θα κλείσει όλα τα μικρά εργαστήρια και θα παραμείνουν ενδεχομένως σε λειτουργία κάποιοι μεγάλοι όμιλοι, που οι οικονομίες κλίμακας και ο υψηλός τζίρος θα τους ευνοήσει.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτό είναι στις προθέσεις σας και γνωρίζετε ότι έχουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν να επιβιώσουν τα χιλιάδες μικρά εργαστήρια που είναι διασπαρμένα στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου     Ι. Κλεινάκης

6 σχόλια:

  1. Μόνο η μικροσκοπική εξέταση, η διάγνωση και η υπογραφή μιας γενικής αίματος (πράγμα που απαιτεί σπουδές,ειδικότητα και διάβασμα τουλάχιστον τριών βιβλίων) θα έπρεπε να αμοίβεται τουλάχιστον 6 ευρώ -όσο και η καθαρή αμοιβή κάποιου συμβεβλημένου συνταγογράφου ιατρού-η δε συμμετοχή της εξέτασης στα γενικά έξοδα ενός εργαστηρίου :μισθοί προσωπικού,ικα, (μιας και το άιμα δεν λαμβάνεται μόνο του -κάποιος κάνει μια ιατρική πράξη που λέγεται αιμοληψία,μπορεί να έιναι εύκολη ή δύσκολη, μπορεί κάποιος να λιποθυμήσει που και που, να μαυρίσει κανα χέρι και να ακούσει ο ιατρός ή η παρασκευάστρια δέκα παράπονα κλπ )ρεύμα,πετρέλαιο,νερό,τηλέφωνο,ίντερνετ -μιας και οι περισσότεροι ασθενείς-ασφαλισμένοι (ειδικά του ΟΓΑ που έχουν δώσει και πολλές εισφορές στη ζωή τους ..!)καλομαθημένοι όπως ήταν πριν το 2012 από τα δημόσια νοσοκομεία (?) θέλουν ξαφνικά εν μέσω κρίσης ο δούλος γραμματέας-παρασκευάστρια να τους στείλει τα αποτελέσματα στο σπίτι τους με email..!- θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ευρώ.
    Τώρα αν προσθέσει κανείς τις επαναλήψεις ,τον ποιοτικό έλεγχο,τα iso,τα απόβλητα και τα αντιδραστήρια άλλα 2 ευρώ ,τότε με τη λογική και μόνο οτι αγοράζουμε και πουλάμε ντομάτες και όχι ασκώντας το λειτούργημα της ιατρικής θα πρέπει μια γενική αίματος να αμοίβεται χωρίς υπερκέρδος γύρω στα 10 ευρώ
    Αν προσθέσει κανείς και την απόσβεση του μηχανήματος συν τις ζημιές-service στην επταετία,γιατί δυστυχώς δεν μας τους χάρισε το κράτος τους αιματολογικούς αναλυτές,οι οποίοι κοστίζουν κατά μέσο όρο από 10 εώς 20000 ευρώ ,τότε θα πρέπει να προστεθούν άλλα 2 ευρώ .
    Μέχρι στιγμής λοιπόν είμαστε στα 12 ευρώ
    Αν προσθέσει κανείς και ένα νόμιμο κέρδος στην παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνει συζήτηση με τον ασθενή, παραπομπή σε άλλον ιατρό αν χρειάζεται και λοιπή συμβουλευτική ιατρική τότε θα πρέπει μια αξιοπρεπώς εκτελούμενη γενική αίματος να αμοίβεται γύρω στα 15 ευρώ
    Τώρα τι κάνουν στη Σουηδία και στη Γερμανία είναι άλλη υπόθεση
    Αλήθεια έχει δεί κανείς σας απαντητικά γενικής αίματος από αξιόλογα κέντρα μεγαλουπόλεων της Γερμανίας ?Χειρότερα από κείνα που χρησιμοποιούνταν στις κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας το 1980 (περίπου γραμμένα στο χέρι-πόδι,χωρίς διαγράμματα ,8 ή 12 παραμέτρων κλπ)
    Αν τέτοια θέλει ο ΕΟΠΥΥ μην μας ζαλίζει με ISO,διαπιστεύσεις ,ποιότητα κλπ
    Το 1,5 ευρώ που ενδέχεται να έχει να πληρώσει είναι για υπηρεσίες ΙΚΑ 1980 το πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2,50 ευρω έχει ενα κομματι πιτσα, 1.30 μια τυροπιτα και 1.50 ευρω στο πλαστικο ενας καφες.Τα συμπερασματα δικα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ (ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ)ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ.
    ΑΝ ΚΟΣΤΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξυπνησε η ΠΟΣΙΠΥ παιδια.....
    τα πατε αντε καληνυχτα παλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέει ο ‘άνθρωπος’
    Ένα εργαστήριο θα κάνει 3 κατά μέσον όρο εξετάσεις θυρεοειδή
    Και καμιά 50αριά βιοχημικές ,την μέρα
    Άρα έχουμε και λέμε
    1. FT4 κόστος 2,50 Χ 3 = 7,50
    2. βιοχημικές κόστος 0,70 Χ 50 = 35
    Συνήθως ένα καλά ποσοστό κέρδους ενός μαγαζιού είναι 15-20 % του εμπορέυματος
    Εσείς επειδή σας συμπαθώ σας δίνω 25 % κέρδος σε αυτά που πουλάτε .
    ΑΡΑ
    7,50 + 35 = 42,5 είναι το κόστος Χ 25 % = 10,62 ΚΕΡΔΟΣ / ΜΕΡΑ
    Χωρίς να υπολογίσουμε και τις γεν.ούρων και τις γεν.αιματος ,
    ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ( το κράτος έχει κρίση , δεν θα πετάμε λεφτά εδώ και εκεί και αυτοί να θησαυρίζουν !!! )
    Μικρο/γος - Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή