Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κουρουμπλής προς Δ/ντρια ΠΟΥ στην Ευρώπη: Στηρίξτε μας για να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας



Με τη Δ/ντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη κυρία S. Jakab συναντήθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Πρέσβη κ. Αλέξη Αλεξανδρή, το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο και το συνεργάτη του Υπουργού σε θέματα Διεθνών Σχέσεων κ. Πάνο Στενό.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πλαίσιο και οι εκκρεμότητες του προγράμματος τεχνικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο επαναπροσανατολισμός του προγράμματος στις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Π.Φ.Υ.). Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η στήριξη του Γραφείου όσον αφορά στην αύξηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα αλλά και η μη απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ όπως απαιτούν οι δανειστές.

Ο Υπουργός ζήτησε επίσης τη στήριξη του Π.Ο.Υ. στην πρόταση που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στελέχωση του συστήματος υγείας με 10.000 απόφοιτους των επαγγελμάτων υγείας (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, κ.ά.).

Ο ΠΟΥ εξέφρασε κατανόηση και υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του στο φλέγον ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τονίζοντας την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα, διαπιστώθηκε σύγκλιση στα περισσότερα θέματα και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή επικοινωνία με το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη στη βάση των προγραμματικών προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ. με καθολική και ισότιμη πρόσβαση για όλους.

Υπήρξε συμφωνία στην προώθηση του σχεδίου 100 σημείων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που επεξεργάζεται από κοινού το Υπουργείο με την αντιπροσωπεία του Π.Ο.Υ. Τέλος, συμφωνήθηκε η συνέχιση της επικοινωνίας μέσω αλληλογραφίας και η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου