Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Περιβόητος κακοπληρωτής ο ΕΟΠΥΥ και διεθνώς...


Μας πήραν χαμπάρι και «οι ξένοι» για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και αποφάσισαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με επιστολή τους οι ευρωπαϊκοί φορείς ιατροτεχνολογικών προϊόντων εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του πέρασε τα σύνορα της χώρα μας προκαλώντας την αντίδραση των Ευρωπαίων προμηθευτών τους. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MedTech Europe, με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών, τόσο για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους όσο και για τον ελληνικό πληθυσμό.

Στην επιστολή του, ο Serge Bernasconi εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία τόσο των ευρωπαϊκών φορέων Ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων όσο και του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναφορικά με την έκδοση του Προεδρικού νομοθετικού διατάγματος για την μεταβίβαση των ταμειακών αποθεμάτων όλων των δημόσιων νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ώρα που τα χρέη της πολιτείας προς τους προμηθευτές αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, η μεταφορά των διαθέσιμων των νοσοκομείων εμποδίζει το κράτος να πληρώσει έστω και ένα μέρος των χρεών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια περίοδο που τα χρήματα είναι σπάνιο αγαθό, με την απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στερεί από τα Μέλη του ΣΕΙΒ κάθε ίχνος ρευστότητας.

Υπογραμμίζεται, δε, πως στο προσεχές διάστημα οι εταιρείας ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων δεν θα μπορούν καν να τροφοδοτούν τα Νοσοκομεία.

Αυτό που προτείνει ο κ. Bernasconi στην Κυβέρνηση είναι να συζητήσει με τους προμηθευτές την εφαρμογή βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Άλλωστε, εκτιμάται ότι η Ιατρική τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο, συμβάλλοντας στον μακροπρόθεσμο περιορισμό των δαπανών Υγείας.

«Η παρούσα κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, καθώς οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να επενδύσουν στην εισαγωγή καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους Έλληνες ασθενείς, στην ποιότητα της φροντίδας τους, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας. Αν συνεχιστεί μια τέτοια προσέγγιση, οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην αναγκαία παροχή φροντίδας ή να ανταπεξέλθουν στις παρούσες κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες επηρεάζονται από την γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αυξανόμενη εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών», τονίζει ο κ. Bernasconi.

«Με τα χρέη των Νοσοκομείων να αγγίζουν πλέον το €1 δισ., είναι αυτονόητο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων σε υλικά, καθώς ούτε οι τράπεζες μπορούν πλέον να χορηγούν δάνεια αλλά και οι ξένοι οίκοι ζητούν προπληρωμή των παραγγελιών. Στη δυσμενή αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει την πληρωμή των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι επιτακτικό η Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα! Ο ΣΕΙΒ αντιλαμβανόμενος και σεβόμενος τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμό του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών με τα αντίστοιχα χρέη των Νοσοκομείων προς τις εταιρείες, καθώς αυτό θα αποτελέσει μια προσωρινή έστω ανάσα, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια των Ιατροτεχνολογικών και Διαγνωστικών προϊόντων υψηλής ασφαλείας και ποιότητος που εξασφαλίζουν το αγαθό της Υγείας σε όλους τους Έλληνες», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ Π. Αρναούτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου