Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η καθυστέρηση της πληρωμής των εφημεριών «γεννά» πορείες, αλλά και την στήριξη του Ανδρέα Ξανθού



Με τρίωρη στάση εργασίας μεταξύ 8 και 11 το πρωί και με πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα διατρανώσουν σήμερα την δυσαρέσκειά τους στο θέμα της καθυστέρησης της καταβολής του ποσού των εφημεριών και υπερωριών για το 2015.

Μάλιστα, χθες Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, συμμεριζόμενος την αγωνία των εργαζομένων στο σύστημα, προέβη σε ανακοίνωση στην οποία δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή των ποσών των εφημεριών για το 2015. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του δίνει απόλυτο δίκιο στο προσωπικό, το οποίο έχει βάλει τεράστια πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να στηρίξει τους πολίτες στα χρόνια της ύφεσης και πολλές φορές σε βάρος της υγείας ακόμη και της ίδιας του της ζωής. Νοσηλευτές και γιατροί οι οποίοι στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν το σύστημα με κόπο, ιδρώτα και αίμα και οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν αυτά που δικαιούνται, γιατί αυτό αποτελεί βασικό αγαθό.

Εάν όμως το ένα κρατούμενο είναι η κόπωση και οι ατελείωτες ώρες εργασίας, το άλλο είναι σίγουρα η δραματική υποχρηματοδότηση που βιώνει το ΕΣΥ με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να κουράζει ασθενείς και προσωπικό. Δεν είναι μυστικό ότι το ΕΣΥ βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της λειτουργικής του κατάρρευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν δύο ημέρες, τα νοσοκομεία είχαν λάβει συνολικά για το 2015κρατική επιχορήγηση ύψους 63,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και στις περισσότερες περιπτώσεις έφυγαν «εν μία νυκτί» για την αποπληρωμή χρεών, αφού τα νοσοκομεία έχουν μείνει με ελάχιστα χρήματα, τα οποία καλύπτουν μόνο υπερεπείγουσες ανάγκες.

Με αφορμή την στάση εργασίας και την πορεία προς το ΓΛΚ σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα:

- Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται σε στο προσωπικό (εφημερίες γιατρών, υπερωρίες-νύχτες-αργίες του μη ιατρικού προσωπικού). Στηρίζουμε την επίσχεση εργασίας που ήδη κάνουν εκατοντάδες συνάδελφοι γιατροί (ειδικευμένοι & ειδικευόμενοι) και καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν, καθώς θεωρούμε απαράδεκτη την απλήρωτη εργασία που τείνει να γίνει καθεστώς και στα δημόσια νοσοκομεία.

- Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού εδώ και τώρα! Την ίδια στιγμή που πάνω από 30.000 υγειονομικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία 5ετία με μηδενική αναπλήρωση, τη στιγμή που εξακολουθούν να κλείνουν κλινικές νοσοκομείων πανελλαδικά λόγω της έλλειψης προσωπικού και ειδικότερα στον Ευαγγελισμό έχουμε πλέον υπερβεί κάθε όριο απ' την κατακόρυφη εντατικοποίηση της δουλειάς, χιλιάδες συνάδελφοι υγειονομικοί ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας ή μεταναστεύουν μαζικά. Οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις μέσα στο 2015 πέρα απ' το ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν έχουν σε καμιά περίπτωση δρομολογηθεί για προκήρυξη (δεν υπάρχει ούτε σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε καν πρόβλεψη χρηματοδότησης). Κραυγαλέο παράδειγμα η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των νέων χειρουργείων, όπου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού λειτουργούν οι μισές από τις 15 υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αρρώστους και τους υγειονομικούς.

- Έκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιχορήγηση για κάλυψη νοσηλείας και εξετάσεων των ανασφάλιστων, καθώς θεωρούμε απαράδεκτο να καλύπτονται από ίδια έσοδα του νοσοκομείο (στη λογική της ιδιωτικής επιχείρησης).

Το Σωματείο καλεί κάθε συνάδελφο αλλά και άλλους φορείς να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας -όπως τον χαρακτηρίζει- για να διεκδικήσουμε μαζί αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

Επίσης, την Τρίτη 12 Μαΐου, παγκόσμια μέρα νοσηλευτή-νοσηλεύτριας, το Σωματείο διοργανώνει στο αμφιθέατρο-δώμα του Ευαγγελισμού από 12.30 μμ έως 3 μμ εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών – ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο Νοσοκομείο»

Την Πέμπτη 14 Μαΐου στις 7 μμ το Σωματείο συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Υγεία μπροστά στο Υπουργείο Υγείας που διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Δυτικής Αττικής και τέλος την Τετάρτη 20 Μαΐου συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία.

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Βαρναβας που ειναι.Ασχολειται ακομη μονο με το κλεισιμο των ιατρειων των ΙΚΑτζηδων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή