Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αν. Ξανθός: Πολιτική προτεραιότητα η βελτίωση των οικονομικών του ΕΣΥ



Πολιτική προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, τα οικονομικά των οποίων βρίσκονται στα τάρταρα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό δήλωσε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη τύπου, αναφορικά με το ζήτημα των ανασφάλιστων, χωρίς όμως να δώσει ακριβή νούμερα σχετικά με το πόσο μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στο ΕΣΥ. Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί, αυτό θα συνδεθεί ευθέως με την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες με πληρότητα, σημείωσε, προσθέτοντας, ότι οι τρέχουσες ανάγκες για το ΕΣΥ σήμερα ανέρχονται σε 1,380 δις ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει την μισθοδοσία.

Αισθανόμαστε άσχημα που το προσωπικό των νοσοκομείων είναι πιεσμένο, επεσήμανε ο κ. Ξανθός, ανακοινώνοντας ότι μέσα στον Μάιο θα υπάρξει μία κανονικότητα των πληρωμών των εφημεριών για το 2015. Ήδη τον Απρίλιο, πληρώθηκαν, όπως είπε, οι εφημερίες τριών ετών 2012, 2013 και 2014. Έχουμε δώσει το κοινωνικό μας στίγμα και εξακολουθούμε να δίνουμε μάχη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Είπε ακόμη ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό και να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο το ΕΣΥ. Παραδέχθηκε ότι είναι μια δύσκολη πολιτική περίοδος για την Ελλάδα και υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης, εφόσον επέλθει συμφωνία, είναι να υπάρξει ένα νέο ασφαλές και σταθερό πλαίσιο για τα οικονομικά του συστήματος στο β' εξάμηνο του 2015.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ακόμη ότι πρόσφατα κατέβαλε 10 εκατ. ευρώ σε υγειονομικούς Οργανισμούς, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε, τέλος, ότι όλα συνδέονται με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για το οποίο παλεύει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι λέμε όχι στην ασυλία του πλούτου, ενώ στέλνουμε το μήνυμα αυτό και στο ΕΣΥ, διότι αυτή είναι η βούλησή μας.

Τι λένε τα νοσοκομεία και το ΠΑΜΕ

Εν τω μεταξύ, για την κοινωνική ασφυξία στο ΕΣΥ κάνει αναφορά σε ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, προαναγγέλλοντας απεργία στις 20 Μαΐου και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν συνολικά τακτική κρατική χρηματοδότηση 43,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν λάβει 229,6 εκατ. ευρώ, που και αυτά δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Αντί να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, η συγκυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που μείωνε κατά 22,9% την ήδη ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Τώρα, η συγκυβέρνηση προχωρεί ακόμα περισσότερο τις περικοπές. Καταβάλλει μόνο ένα μικρό μέρος της ήδη κουτσουρεμένης χρηματοδότησης που προβλέπει ο 'μνημονιακός' προϋπολογισμός που είχε ψηφισθεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανοίγει περισσότερο το δρόμο για την προωθούμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως 'αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες'. Δηλαδή νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, άρα και τη μισθοδοσία του προσωπικού, από την 'πώληση' υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.»

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για τους τέσσερις πρώτους μήνες η χρηματοδότηση:
● στο ΚΑΤ έφτασε το 1,56 εκατ. ευρώ (αντί για 12,5 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%,
● στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ έφτασε το 1 εκατ. ευρώ (αντί για 8 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%,
● στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ έφτασε το 0,5 εκατ. ευρώ (αντί για 4 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%,
● στο ΛΑΪΚΟ έφτασε το 0,7 εκατ. ευρώ (αντί για 5,6 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%,
● στο ΑΤΤΙΚΟΝ έφτασε το 1 εκατ. ευρώ (αντί για 8 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%
● στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ έφτασε στο 0,8 εκατ. ευρώ (αντί για 6,4 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%».

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, είναι ότι «θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Θα αυξηθούν οι αναβολές χειρουργείων. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών».

Η γραμματεία του ΠΑΜΕ ζητά:

• Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009
• Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.
• Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου