Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κουρουμπλής: Μείωση “πατέντας” και κοινή διαπραγμάτευση για τα “ακριβά” φάρμακα

O υπουργός Υγείας, κατά τη συμμετοχή του στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εστίασε στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης.


IATRONET.GR

Στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης εστίασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας κατά τη συμμετοχή του στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες συσσωρεύουν τον παραγόμενο πλούτο στους λίγους και μοιράζουν απλόχερα τη φτώχεια στους πολλούς.

Ο υπουργός ανέδειξε την αδυναμία των διεθνών Οργανισμών να συμβάλλουν στη δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Για να καλυφθεί το έλλειμμα, πρότεινε τα εξής:

Την από κοινού και δια του ΠΟΥ διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους.

Τη μείωση του χρόνου διάρκειας των πατεντών στα φάρμακα, ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς.

Πρωτοβουλίες για τον διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν τα υγειονομικά συστήματα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα της μετανάστευσης.

ΜΗΣΥΦΑ

Ο υπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με τη γενική διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης Σουζάνα Γιάκαμπ.

Στη συνάντηση τέθηκε το επίμαχο πρόγραμμα συνεργασίας του ΠΟΥ με την Ελλάδα για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε επαναπροσανατολισμό του προγράμματος στις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ.

Ζητήθηκε η στήριξη του ΠΟΥ στην αύξηση των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και στην απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου