Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αν.Ξανθός για διοικητές νοσοκομείων: «Έχουμε πρόβλημα συνεργασίας»!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT

Με ταχύτατες διαδικασίες επιδιώκει να αλλάξει τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία.

Ο κ.Ξανθός σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως τις ημέρες αυτές αναζητείται ο τελικός τρόπος για την αντικατάσταση των προσώπων των νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν να αντικατασταθούν άμεσα.

«Θα δούμε αν θα χρειαστεί και νομοθετικού τύπου ρύθμιση για την αλλαγή των διοικήσεων, το οποίο μας δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ξανθός και εξηγεί γιατί η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους διοικητές οι οποίοι είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας με αρκετούς διοικητές επειδή είχαν εθιστεί σε μια λογική διαχείρισης των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η αύξηση των εσόδων, ενώ αυτό που χρειάζεται το σύστημα είναι η κάλυψη των αναγκών των υγειονομικών των ανθρώπων, σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης και υγειονομικής φτώχειας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε πως παρότι έχουν ζητηθεί οιπαραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων, ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί γι αυτό και αναζητείται τις ημέρες αυτές ο τρόπος για την «γρήγορη αλλαγή των διοικήσεων».

Να σημειωθεί πως εβδομάδες τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μπορέσει να διορίσει νέα πρόσωπα, της αρεσκείας της νέας κυβέρνησης. Κάτι όμως που δεν είναι εύκολο δεδομένου πως πρόσφατος νόμος απαγορεύει τους απ ευθείας διορισμούς και επιβάλει την αξιοποίηση των στελεχών που πέρασαν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Στελέχη που βρίσκονται σε λίστα στο υπουργείο Υγείας.

Γεγονός που σημαίνει πως και να απομακρυνθούν οι νυν διοικητές και υποδιοικητές, θα πρέπει να διορισθούν οι πρώτοι επιλαχόντες από τη λίστα που έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ή να ανοίξει νέα διαδικασία προκήρυξης. Εκτός αυτού οι σημερινοί διοικητές έχουν προειδοποιήσει πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας μεγάλες αποζημιώσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ούτε που με νοιάζουν οι νύν ή οι επόμενοι διοικητές των νοσοκομείων αν θα είναι τα άλφα ή τα βήτα πρόσωπα ή από ποιό χώρο θα προέρχονται. Με ενδιαφέρει όμως αυτό που λέει ο υπουργός ότι δηλ. το μόνο που ενδιαφέρει τους διοικητές είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων. Πώς θα καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων οι διοικητές που θα έρθουν; Μήπως υποχρεώνοντας τους γιατρούς και το προσωπικό σε δωρεάν εργασία; Γιατί λεφτά δεν φαίνονται από πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή