Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τέσσερις προβληματισμοί από το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στο σχέδιο για τους ανασφάλιστους

Οι δημόσιες δομές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις εξετάσεις των ανασφάλιστων, οι οποίοι - από την πλευρά τους - δεν είναι σε θέση να πληρώσουν συμμετοχή για τα φάρμακα, επισημαίνουν στην πολιτεία οι εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου.


IATRONET

Μία σειρά προβληματισμών για το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων, θέτει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Με παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω σχέδιο, οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου επισημαίνουν τα εξής:

Στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά το τι θα κάνουν οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά.


Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης.

Ο αποκλεισμός τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο απάνθρωπος, ξεπερνά και τα όρια της λογικής, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας, αθέλητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Δημόσια Υγεία.

Φάρμακα

Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ανασφάλιστοι έχουν εξισωθεί με τους ασφαλισμένους στο θέμα της πρόσβασης τους σε φάρμακα, καταβάλλοντας συμμετοχή όπως οι ασφαλισμένοι.

Ωστόσο, λόγω του ότι ένας μακροχρόνια άνεργος που δεν έχει σχεδόν καθόλου εισόδημα, πρακτικά αδυνατεί να πληρώσει την συμμετοχή του στα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Η πραγματική συμμετοχή των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων φτάνει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 75% της πραγματικής αξίας των φαρμάκων.

Ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοί αδυνατούν να καλύψουν αυτό το κόστος. Πως θα το καλύψουν οι ανασφάλιστοι;

Εξετάσεις

Οι ανασφάλιστοι αποκτούν για πρώτη φορά πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Αυτή όμως η παροχή δίδεται μόνο σε δημόσιες δομές, οι οποίες έχουν την δυνατότητα αυτή.

Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει καλά ότι οι δημόσιες δομές που μπορούν να παράσχουν αυτές τις υπηρεσίες, είναι ελάχιστες.

Όσες απέμειναν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο δουλειάς που θα προκύψει από την ένταξη τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών σε αυτές τις υπηρεσίες.

Πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να κάνουν χρήση και ιδιωτικών εξεταστικών κέντρων, μέχρι να φτιαχτεί εκ νέου αυτή η δυνατότητα από δημόσιες δομές Υγείας.

ΠΕΔΥ

Οι ανασφάλιστοι πολίτες για πρώτη φορά έλαβαν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα με την δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Με την υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ, πάνω από το 50% των γιατρών αναγκάστηκε να αποχωρήσει, όπως άλλωστε ήταν και το πραγματικό ζητούμενο, με αποτέλεσμα πάρα πολλά υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ να είναι τραγικά υποστελεχωμένα.

Οι δομές του ΠΕΔΥ στα νότια προάστια Αθήνας δεν είχαν μέχρι πολύ πρόσφατα ούτε έναν παθολόγο!

Δ.Κ.

2 σχόλια:

  1. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ ΦΥΣΙΚΑ,ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΦΕΛΟΣ.ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον λογαριασμο,σε ποιον θα τον στειλετε για να τον πληρωσει...καλη χρεοκοπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή