Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Έρχονται 700 προσλήψεις νοσηλευτών - Συμμετοχή του κλάδου στις Επιτροπές του υπουργείου



Θετικά ανταποκρίθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, στο αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, για τη συμμετοχή Νοσηλευτών στις θεματικές επιτροπές του Υπουργείου, αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας, το σημαντικό ρόλο του Νοσηλευτή στον καθορισμό της πολιτικής Υγείας, ενώ εντός των επόμενων ημερών, θα εκδοθεί προκήρυξη για 1000 άτομα μόνιμο προσωπικό, από τους οποίους οι 700 θα είναι νοσηλευτές. 

Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Δευτέρα, όπου ετέθησαν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα των νοσηλευτών, ενώ ο κ. Ξανθός, δεσμεύθηκε ακόμη, προκειμένου να επιλυθούν τα εξής ζητήματα:

- αύξηση των προσλήψεων
- εξορθολογισμός διαχείρισης κυτταροστατικών φαρμάκων
- μεταφορά κληροδοτημάτων στο ΕΣΥ

Ειδικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε με το μείζον πρόβλημα που αφορά τα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με την υποστελέχωσή τους από Νοσηλευτές. Επ' αυτού, δόθηκε σαφή δέσμευση από τον Υπουργό ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα εκδοθεί προκήρυξη για 1000 άτομα μόνιμο προσωπικό, από τους οποίους οι 700 θα είναι νοσηλευτές, ενώ παράλληλα γίνεται σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών και με επικουρικό προσωπικό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Αναφορικά, με τους Οργανισμούς των νοσοκομείων, συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις μας, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε μια άμεση αναμόρφωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Διοικήσεων των ιδρυμάτων και ακολούθως, μέσα από ένα νέο αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα, θα προβεί στη διενέργεια των κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Στο αίτημα της ομοσπονδίας για την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και το σαφή καθορισμό των καθηκόντων του νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με την εκπαίδευση, ο κ. Ξανθός απάντησε πως η πρόταση της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-ΕΣΥ κινείται στη σωστή κατεύθυνση και στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ένας διάλογος που θα συμβάλλει στην οριστική διευθέτηση των επαγγελματικών θεμάτων του κλάδου.

Σχετικά με το επίκαιρο θέμα που προέκυψε με αφορμή το θάνατο ψυχικά ασθενή στο Δαφνί, μετά από επίθεση άλλου ασθενή, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στις ψυχιατρικές δομές και η λοξοδρόμηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συνακόλουθα η αναγκαιότητα πρόσληψης σημαντικού αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αναφέρει το θεσμικό όργανο του κλάδου, ενημερωθήκαμε ότι έχει συσταθεί επιτροπή (απόντων των νοσηλευτών) για τη σύνταξη πρότασης που θα αφορά την ΠΦΥ και στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, επιχειρώντας να υποσκελιστεί το ισχύον ιατροκεντρικό μοντέλο.

Σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό του πλαισίου διαχείρισης των κυτταροστατικών φαρμάκων, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα οφέλη (οικονομικά – δημόσια υγεία – ασφάλεια) που προκύπτουν από τη δημιουργία Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης και έδειξε τη διάθεση για την υποστήριξη τους.

Τέλος, ο Υπουργός έδειξε να είναι ενημερωμένος για το παράδοξο καθεστώς του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων που αποτελούν κληροδοτήματα, τη χρηματοδότηση και τη διαχείρισή τους και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την άμεση θεραπεία αυτής της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Η συζήτηση κινήθηκε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεννόησης και συμφωνήθηκε σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρχει επικοινωνία με την Ομοσπονδία, στην κατεύθυνση της αποτελμάτωσης και της επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου