Τρίτη 5 Μαΐου 2015

150 εκατ.€ κοστίζει η πρόσβαση ανασφάλιστων στην Υγεία



Οι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ανασφάλιστοι θα αποκτήσουν Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστων το οποίο θα παίρνουν από Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΚΕΠ) και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων . Ενώ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε δωρεάν φάρμακο, νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αφορά και τους χρονίως πάσχοντες . 

Το μέτρο πρόκειται να διευρυνθεί σε παιδιά ανασφάλιστων μεταναστών, σε έγκυες και σε αιτούντες άσυλο, τόνισαν οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Α. Ξανθό και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου καθώς και ο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, το απόγευμα της Δευτέρας σε Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας . Ενώ, ανακοινώθηκαν και επίσημα τις δράσεις της κυβέρνησης οι οποίες είναι τέσσερις (4)για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δηλαδή η πρόσβαση δηλαδή των ανασφάλιστων σε δωρεάν φάρμακο, νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια . 150 εκατομμύρια ευρώ, κοστίζει η η πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας αλλά όπως τόνισε o αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός θα το ξεπεράσουμε το ποσό κατά πολύ σε ένα εύρος χρόνου. 

Ενώ, υπογράμμισε ότι το μέτρο, δεν θα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά μας. Να θυμίσουμε ότι η Κοινή υπουργική απόφαση έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και οι ενδιαφερόμενοι υγειονομικοί φορείς, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις απόψεις τους μέχρι τις 11 Μαΐου. ‘’Το πελώριο θέμα της κρίσης, γέννησε βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία. ‘’ τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος παρευρέθηκε στην Συνέντευξη Τύπου. Συνεχίζοντας , σημείωσε ότι ‘’ Μία κυβέρνηση Αριστερή όπως αυτή, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή και από την πρώτη στιγμή, υπήρξε συντονισμός του κ. Ανδρέα Ξανθού με την κυρία Θεανώ Φωτίου.’’ Ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε μία κανονικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία. Το ζήτημα των ανασφάλιστων είναι ένα πολύ κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, μετά την ανεργία που δημιούργησαν το φαινόμενο της υγειονομικής φτώχειας υπογράμμισε ο κ. Ξανθός . 

Οι ανασφάλιστοι δεν βρήκαν στήριξη το αντίθετο αποτιμήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι μόνοι που τους στήριξαν ήταν τα κοινωνικά ιατρεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, ανέφερε ο κ. Ξανθός ο οποίος τόνισε ότι ο ΠΟΥ παρενέβη ακόμη και στην τρόικα για το θέμα των ανασφάλιστων στην Ελλάδα. Για την Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ ), ο κ. Ξανθός είπε ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά για τον τελικό μας στόχο, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘’ Η κάλυψη των ανασφάλιστων θα είναι καθολική γνωρίζοντας φυσικά ότι το σύστημα δοκιμάζεται με λειτουργική κατάρρευση, ενώ ακόμη και οι ασφαλισμένοι πολίτες, έχουν μετατραπεί σε λειτουργικά ανασφάλιστους. ‘’ Για την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων από την απόφαση αυτή είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ότι γνωρίζουμε, ότι η διευκόλυνση αυτή, θα επιφέρει επιβάρυνση στα δημόσια νοσοκομεία και για τον λόγο αυτό, θα ενισχύσουμε το σύστημα με προσωπικό. 

Οι κρίσιμοι στόχοι για την κυβέρνηση είναι η ανακούφιση και η επιβίωση. Με την ρύθμιση αυτή, ξεπερνάμε τα εμπόδια και προσφέρουμε ασφάλεια’’ Ενώ έκανε λόγο και για τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Εργαστήρια στο ΕΣΥ και τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν οι ανασφάλιστοι, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και αποτελεί σίγουρα ένα διαρκές στοίχημα για την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι πέρα από την ανάσα που δίνει στους ανασφάλιστους οι συγκεκριμένη ΚΥΑ , συνιστά επίσης μία αντιστροφή της πολιτικής των μνημονίων να υπονομευθεί ένα μοντέλο κοινωνικού κράτους του 21ου αιώνα προς ένα κράτος τύπου Καρόλου Ντίκενς του 19ου αιώνα. Ενώ , σημείωσε ότι και ο ΟΗΕ έχει ασχοληθεί με την υποβάθμιση των υγειονομικών δικαιωμάτων και το έθεσε στην Γενεύη όπου η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το υπέγραψε. ‘’ Τα ΚΕΠ θα πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά, και γι αυτό έχουμε τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των πολιτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία». τόνισε. Μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος και για την αναγκαιότητα της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας λέγοντας ότι «δεν θέλουμε κράτος για λίγους και ισχυρούς αλλά για πολλούς και αδύναμου. Όσο και να κοστίζει το μέτρο πρέπει να το υλοποιησουμε’’ Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου