Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τέλος η Task Force από την Υγεία

Τίτλοι τέλους για την Task Force στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί μαζί της, ενώ αναμένεται να αναμορφωθεί και να αλλάξει όνομα.

Πρόκειται για την ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ( European Commission Task Force for Greece – TFGR ) που δημιουργήθηκε , με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρα ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία . 

Η Task Force, διαλύεται , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λόγω μη αποδοχής από το ΣΥΡΙΖΑ και την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με αποτέλεσμα να αλλάζει τα σχεδια της Κομισιόν. 

Ποια είναι τα νέα σχέδια της Κομισιόν; Να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό αρωγής κρατών–μελών με δημοσιονομικά προβλήματα. Να σημειώσουμε ότι αυτή η εξέλιξη πιθανούς να βγάλει από τα ρούχα τους τα υπόλοιπες χώρες–μέλη της Ε.Ε.οι οποίες ήδη κοιτάζουν με μισό μάτι την κίνηση της Αθήνας να άρει μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται «ευρωπαϊκή παρέμβαση». 

Μετά την αλλαγή του ονόματος της τρόικα σε ‘’ θεσμοί’’ σειρά πήρε η Task Force της Κομισιόν η οποία πρόκειται να αναμορφωθεί δηλαδή να αλλάξει όνομα αλλά και οι περίπου 50 υπάλληλοι να μετακινηθουν́ σε άλλον τομέα της Κομισιόν, με ευρύτερη εντολή να βοηθήσει κάθε χώρα που τη χρειάζεται και όχι μόνο την Ελλάδα. 

Όπως έχει προγραμματιστεί, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο. 

Λίγα λόγια για την European Commission Task Force for Greece – TFGR 

Στις 20 Ιουλίου 2011, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Barroso συνέστησε την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, με σκοπό την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρα. 

Η πρωτοβουλία έτυχε ισχυρής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο δήλωσε την 21η Ιουλίου ότι «…τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν άμεσα όλους τους απαιτούμενους πόρους για την παροχή έκτακτης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της…».

 Αποστολή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα ήταν να εντοπίζει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επίσης, επιδιώκει να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. 

Για το λόγο αυτό, η Ομάδα Δράσης έχει επικεντρωθεί σε 181 έργα προτεραιότητας (142 kB)(145 kB) που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα οποία αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η Ομάδα Δράσης άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2011 και έκτοτε εργάζεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εντοπίσει τις ανάγκες τους, καθώς και με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια. Η Ομάδα Δράσης αναφέρεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής José ManuelBarroso και τελεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του Αντιπροέδρου OlliRehn. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, HorstReichenbach, υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις επί της προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Απασχολεί περίπου 60 άτομα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου