Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

EEKE: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

Αθήνα 07/04/2015

ΘΕΜΑ: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της 29ης Μαρτίου 2015 Του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Στο Καρπενήσι στο Ξενοδοχείο ΜΟΝΤΑΝΑ την 29η Μαρτίου του έτους 2015, ημέρα Κυριακή και στις 10.30 π.μ. συγκλήθηκε νόμιμα η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου “ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ”, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, που απεστάλη ταχυδρομικά και Η/Ν, προς όλα τα μέλη της Ένωσης, από 15-2-15. 

Αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η νόμιμη απαρτία σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πατσουράκος Φώτιος αναλαμβάνει με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. χρέη Προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως, χρέη γραμματέα ο Γ.Γραμματέας της Ένωσης κ.Δημόπουλος Βασίλειος και χρέη πρακτικογράφου αναλαμβάνει η Γραμματέας της Ένωσης κ.Τανή Ελένη.

Θέμα 1ον : Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός από 8/7/2014 έως και 18/3/2015

Θέμα 2ον : Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη για τη διαχειριστική περίοδο από 8/7/2014 έως και 18/3/2015.

Θέμα 3ον : Ενημέρωση των μελών για τις εξελίξεις επί επαγγελματικών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία και τα ζητήματα της Ένωσης κατά το διάστημα της λειτουργίας της και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Η Γενική Συνέλευση κατόπιν συζητήσεως και ψηφοφορίας, αποφασίζει ομόφωνα και απαλλάσσει τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη για τη διαχειριστική περίοδο από 8/7/2014 έως και 18/3/2015.

Μετά από διεξοδική συζήτηση ελήφθησαν ομόφωνα οι κάτωθι αποφάσεις:


1ον : Να γίνει αίτημα προς Υπουργό Υγείας και ΕΟΠΥΥ για να πληρώνεται ξεχωριστά το ΗΚΓφημα από την επίσκεψη βάσει του κρατικού τιμολογίου δεδομένου ότι είναι μία ιατρικήπράξη που έχει κόστος (αναλώσιμα, μηχανήματα) και χρειάζεται επιπλέον χρόνο από την απλή κλινική εξέταση. Δεν είναι δυνατόν η απλή επίσκεψη να έχει την ίδια τιμή με την επίσκεψη και ΗΚΓ. 

2ον : Πρόταση για κατάργηση του Rebate αυτοπαραπομπής (-40%) αφού με την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων (τα οποία πρέπει άμεσσα να τεθούν σε εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ, δεδομένου ότι η Ένωσή μας και η ΕΚΕ τα έχει παραδώσει) όλα θα αναγράφονται βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και αυτό θα σημαίνει ότι είναι αναγκαίες για τον ασθενή. 

3ον : Διεκδίκηση με όλους του θεσμικούς φορείς των ιατρών για αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ στα επίπεδα που Διεθνείς Οργανισμοί ορίζουν ως ικανοποιητική για την Ελλάδα και ανέρχονται στα 570.000.000 ευρώ με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι τώρα χρηματοδοτείται με 0,3% του ΑΕΠ όταν από την ίδρυσή του έπρεπε να παίρνει 0,6%.

4ον : Επιστολή προς ΕΟΠΥΥ για άμεση απόδοση του υπολοίπου 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις του 2012-13-14, με περαιτέρω νομικές ενέργειες σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση.

5ον: Επιστολή προς ΕΟΠΥΥ για χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

6ον: Επιστολή προς Υπουργείο Υγείας για ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων που είναι καθηλωμένες από το 1991. Κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών του ΕΟΠΥΥ και η νέα κοστολόγηση φυσικά να είναι προς το καλύτερο. Τιμές όπως του Test κοπώσεως με 28,11ευρώ και Ηolter ρυθμού 12,32ευρώ είναι απαράδεκτά χαμηλές και για τον λόγο αυτό δεν συμβάλλονται οι ιατροί.

7ον: Επιστολή προς Υπουργείο Υγείας για κοστολόγηση νέων ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο. Να υπάρξει ειδική μέριμνα έτσι ώστε οι νέες κοστολογημένες ιατρικές πράξεις να πληρώνονται από ξεχωριστό κωδικό με επιπλέον χρηματοδότηση και όχι από τους υπάρχοντες κωδικούς του κλειστού προϋπολογισμού της ΠΦΥ, εις βάρος των ήδη τιμολογημένων ιατρικών πράξεων και εξετάσεων. Η οποιαδήποτε κοστολόγηση νέων ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς αύξηση του προυπολογισμού και με πληρωμή από τους υπάρχοντες κωδικούς θα σημαίνει παράλληλη ελάττωση του κονδυλίου των υπαρχόντων πράξεων και άρα θα είναι εις βάρος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού που ως επί το πλείστον δεν θα μπορεί να κάνει τις νέες αυτές πράξεις που χρειάζονται ειδικό και ακριβό εξοπλισμό που διαθέτουν κυρίως οι μεγάλες ιατρικές μονάδες.

8ον: Σε συνεργασία με την ΕΚΕ να προταθεί προς το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας η διεύρυνση της επαγγελματικής δραστηριότητας των καρδιολόγων μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

9ον: Σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Υγείας για επαναφορά της δυνατότητας κοινού ιατρείου με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που αυτό θα σημαίνει ελάττωση του κόστους λειτουργίας ενός ιατρείου που είναι ζήτημα επιβίωσης στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως ίσχυε και προ διετίας. Δεν γίνεται αντιληπτό γιατί να μην μπορεί να έχει κοινό ιατρείο π.χ. ένας καρδιολόγος με έναν πνευμονολόγο ή ενδοκρινολόγο.

10ον: Ζητούμε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της ΠΦΥ από την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια.

11ον: Ζητούμε την στήριξη των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και όχι μόνο του Δημοσίου τομέα. Οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ πρέπει να λειτουργούν παράλληλα και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον με σωστούς κανόνες που πρέπει να θέσει η Πολιτεία προς όφελος των ασθενών.

Τέλος έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΕΕΚΕ και της Γ.Σ ότι:

α) Πρέπει να υπάρχει αναρτημένος τιμοκατάλογος εντός του ιατρείου των πράξεων που εκτελούνται σε ένα ιατρείο-εργαστήριο διότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π) ζητείται να υπάρχει, η δε μη ανάρτηση του θεωρείται παράβαση, και έχει καταλογιστεί σε ελέγχους που έχουν γίνει από το ΣΕΥΥΠ. Από πλευράς της ΕΕΚΕ θα υπάρξει προσπάθεια και επαφή με το Υπουργείο Υγείας να μην είναι αναγκαία η ανάρτηση τιμοκαταλόγου δεδομένου ότι μία τέτοια ενέργεια καθιστά ένα λειτούργημα όπως είναι η άσκηση της ιατρικής, σε εμπορικό κατάστημα. 

β) Προς αποφυγή φορολόγησης ανείσπρακτων δαπανών και δεδομένου ότι από 1/1/2014 φορολογούνται όλες οι αποδείξεις που έχουν κοπεί προς ασφαλιστικά ταμεία ανεξάρτητα το αν έχουν εισπραχθεί, οι ιατροί πρέπει να μην κόβουν ΑΠΥ ή τιμολόγια με την κατάθεση της δαπάνης παρά μόνον με την είσπραξη. Ιδίως ως προς τον ΕΟΠΥΥ ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σαφής εντολή από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών προς τις περιφερειακές Δ/νσεις να μην απαιτούν ΑΠΥ ή τιμολόγια με την κατάθεση της δαπάνης αλλά αφού δίνεται εντολή για οριστικοποίηση, οπότε θα πρέπει να καταθέτουν τότε την ΑΠΥ ή τιμολόγιο οι ιατροί.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ και Γ.Σ.  Ο Γ.Γραμματέας της ΕΕΚΕ και Γ.Σ.

Πατσουράκος Φώτιος                  Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου