Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών τιμών που ανακοίνωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Οι νέες ασφαλιστικές τιμές που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ είναι προφανές ότι σηματοδοτούν ένα βίαιο ξεσκαρτάρισμα στα εργαστήρια της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι μικρομεσαίοι εργαστηριακοί είναι αδύνατο πια να λειτουργήσουν με αυτές τις τιμές στο πλαίσιο της δεδομένης οικονομικής ασφυξίας του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη πλευρά οι όμιλοι που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχαν προτείνει εκπτώσεις 40-50% στον ΕΟΠΥΥ (επίσημες δηλώσεις Γεωργιάδη) ασφαλώς επιχαίρουν γι αυτήν την εξέλιξη διότι ένας μεγάλος αριθμός ανταγωνιστών τίθεται εκ των πραγμάτων εκτός αγοράς. Τώρα το πώς ανταπεξέρχονται οικονομικά οι όμιλοι και όχι τα απλά εργαστήρια είναι ένα άλλο τεράστιο και σύνθετο θέμα και ασφαλώς όχι της παρούσης. Να σημειωθεί επίσης ότι μείωση ασφαλιστικών τιμών έγινε και επί υπουργείας Σαλμά όπου αντί για περιστολή έγινε αύξηση των δαπανών περίπου 200%. Όπως τώρα έτσι και τότε είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι σε λάθος κατεύθυνση. 

Στην τελευταία μας συνάντηση ο υπουργός υποσχέθηκε Νέο Ήθος και ύφος διακυβέρνησης και ότι θα προασπίσει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων εργαστηριακών γιατρών. Προτού λοιπόν υιοθετήσει αυτό το μνημονιακό, οριζόντιο, άδικο και αποτυχημένο μέτρο εξόντωσης μεγάλου αριθμού εργαστηρίων ζητούμε την εφαρμογή μέτρων που κατά την γνώμη μας πρέπει να προηγηθούν.

1ο Αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός στο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης παρακλινικών εξετάσεων. Η ΗΔΙΚΑ και το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα εφαρμόσει νέο λογισμικό μετά το ΠΑΣΧΑ. Η ΥΠΕΔΙΦΚΑ παρά τις καταγγελίες αφήνει τις συναλλαγές με ακριβά τυποποιημένα πακέτα εξετάσεων να κυκλοφορούν από συγκεκριμένους κλινικούς γιατρούς σε συγκεκριμένα εργαστήρια. Αφήνουν τα εξωτερικά ιατρεία ορισμένων Δημοσίων Νοσοκομείων να συνταγογραφούν προκλητικά και να κατευθύνουν σε συγκεκριμένα κέντρα. Η διαφθορά στον χώρο της Υγείας έχει κτυπήσει κόκκινο. Καιρός οι εντεταλμένοι θεσμικοί φορείς να δραστηριοποιηθούν για αυστηρό έλεγχο και στους παραβάτες να επιβληθεί αυστηρή ποινή.

2ο Να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα που έχει προτείνει η πανελλήνια ένωση ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων και οι συνεργάτες της που σημειωτέων δεν έχουν σημαντικό κόστος, όμως απαιτούν οργάνωση και δουλειά από Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ. Όπως η κάρτα PIN του ασθενούς συνδυαστικά με τον ΑΜΚΑ που θα εμποδίσει την έκδοση πλαστών παραπεμπτικών θα πετύχει περιορισμό της προκλητικής ζήτησης και θα εξοικονομήσει κονδύλια στον ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος

Θ. Γεωργακόπουλος

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ??ΕΛΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή