Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Άγνωστη λέξη τα ρεπό στα δημόσια νοσοκομεία

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Μέχρι τελικής πτώσεως εργάζονται γιατροί, νοσηλευτές αλλά και λοιπό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο «Ευαγγελισμός», όπου τα χρωστούμενα ρεπό ανέρχονται σε πολλές... χιλιάδες. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο νοσοκομείο.

Οι εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται, την ώρα που το προσωπικό μειώνεται. Αποτέλεσμα είναι μια αναπόφευκτη, λόγω της ανάγκης θεραπευτικής κάλυψης των πολιτών, των ωρών εργασίας του προσωπικού, όταν όμως οι αποδοχές τους κατακρημνίζονται.

Απόδειξη των παραπάνω είναι, ίσως, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων σε αυτό, οι εισαγωγές ασθενών το 2014 έφθασαν τις 55.000 από 50.000 των προηγουμένων ετών, ενώ μόνο κατά τις γενικές εφημερίες του Φεβρουάριου φέτος έφθασαν τις 1.400, από 1.200 πέρυσι. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς που έρχονται χωρίς ραντεβού, επειδή δεν βρίσκουν άλλες διαθέσιμες δομές Π.Φ.Υ., ενώ κάθε εφημερία διαθέτει τουλάχιστον 100 ράντζα, τόσο στην Ψυχιατρική όσο και άλλες κλινικές παθολογικές και χειρουργικές.

Η αναστολή των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια, με κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, καθώς και οι συνταξιοδοτήσεις μεταφράζεται σε συνεχή εργασία για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, κυρίως των ειδικευομένων γιατρών και των νοσηλευτών. «Δεν ξέρουν τι θα πει πενθήμερο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο των Εργαζομένων Ευαγγελισμού, σε ανακοίνωση του.

Η εικόνα των ρεπό που οφείλονται στους εργαζομένους αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα. Ήδη, ξεπερνούν τις 16.000, εντός από τις χρωστούμενες κανονικές άδειες παρελθόντων ετών.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας έχει οδηγήσει σε απλήρωτη εργασία, αφού για οφείλονται νυχτερινά, εφημερίες και αργίες μηνών. «Σε μεγάλο αριθμό γιατρών τα χρωστούμενα από το 2014 ξεπερνούν μέχρι και τον Φλεβάρη τις 3.000€ κατ΄ άτομο», τονίζεται.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι υπερωρίες του μη ιατρικού προσωπικού έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβρη του 2014, ενώ για το 2015 η μηνιαία αποζημίωση για υπερωρίες, νυκτερινά, αργίες μειώνεται από τις 195.000€ στις 155.000€.

Επίσης, αναφέρουν πως «η νυκτερινή αποζημίωση της νοσηλεύτριας είναι 1€ την ώρα, ενώ του ειδικευόμενου γιατρού η αποζημίωση είναι 2,50€ την ώρα».

Για τα παραπάνω και μια σειρά άλλων αιτημάτων το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας (08.00-10.00) μπροστά από το Τμήμα Επειγόντων.

1 σχόλιο: