Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στο ΕΚΑΒ;

Γράφει:   - virus.com.gr
Πολιτική νομιμοποίηση για την ταχύτατη ολοκλήρωση διαγωνισμού προμήθειας 186 ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ, που κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα, ζήτησε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας. Τη διασφάλιση της νομιμότητας αξίωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ανοίγοντας το θέμα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για πολύ στενά περιθώρια που απομένουν ώστε να μην χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, καθώς ο διαγωνισμός που εκκρεμεί από το 2007, ακυρώθηκε κάποια στιγμή και επαναπροκηρύχθηκε εν μέσω σφοδρής αντιδικίας των συμμετεχουσών εταιρειών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να επισκευαστούν ξανά 130 πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού ο στόλος του ΕΚΑΒ έχει κάνει πάνω από 1 εκ. χιλιόμετρα.
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκηρύξαμε το συγκεκριμένο διαγωνισμό μην προβλέποντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις συμμετέχουσες εταιρείες» τόνισε ο Υπουργός. Και πρόσθεσε: «Εμείς παραλαμβάνουμε μια σκληρή πραγματικότητα που λέει: Μπορείς να προχωρήσεις έναν διαγωνισμό έχοντας ηθικά διλλήματα, αλλά από την άλλη πλευρά αν δεν το πράξεις, ποια τα ηθικά ερωτήματα αν καεί ένας άνθρωπος μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο;».
Υπέρ της αγοράς τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, για την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των ασθενοφόρων συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, πετώντας ωστόσο το «μπαλάκι» της πολιτικής ευθύνης στην κυβέρνηση. Για αναρμοδιότητα της Επιτροπής να εκφράσει άποψη σε ένα διοικητικό θέμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να έρθει το θέμα με συγκεκριμένη διαδικασία και εισήγηση για να τοποθετηθεί, καθώς και να αναζητηθούν από τη Δικαιοσύνη ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Την πίεση του χρόνου και τους όρους του διαγωνισμού που δεν αναφέρονται σε διαπραγμάτευση, επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την απόφασή του για παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή της Βουλής. «Η υπόθεση των ασθενοφόρων, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μια υπόθεση που θεωρώ ότι ο καθένας καταθέτει την προσωπική του εμπειρία και ευθύνη για να δώσουμε λύση σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα» σημείωσε σχετικά.
Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε παράλληλα, για τήρηση της νομιμότητας: «Δεν θα παραλάβουμε, και είναι εντολή μου αυτή, εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει το ΕΚΑΒ στη διαδικασία αυτή, κανένα αυτοκίνητο χωρίς πρακτικό παραλαβής του κάθε αυτοκινήτου με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί. Έτσι, θα διασφαλίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα» είπε χαρακτηριστικά. «Οι οδηγίες που θα δώσουμε στο ΕΚΑΒ, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι αυστηρότατες, να τηρηθεί ο νόμος» κατέληξε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με όσα είπε στην Επιτροπή ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η χώρα διαθέτει σήμερα 620 ασθενοφόρα και 200 κινητές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα ασθενοφόρα, βρίσκεται παροπλισμένος λόγω παλαιότητας (σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν ανταλλακτικά πλέον), καθώς το ΕΚΑΒ έχει ασθενοφόρα από το 1984, ενώ τα πιο «σύγχρονα» είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2009. Τα περισσότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, έχει αγοραστεί το 2003 για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας. Αναφερόμενος δε στο μέσο ετήσιο έξοδο συντήρησης του στόλου, έκανε λόγο για 2 εκατ. Ευρώ που έχουν δοθεί, μέσα στην τελευταία 5ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου