Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

http://www.eleftheria.gr/

«Στα κεραμίδια» οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού

* Ανοίγουν και θέμα με το ωράριο και τις εφημερίες των πανεπιστημιακών συναδέλφων τους, ενώ ανακινούν την υπόθεση της αντιπαράθεσης στην Παιδιατρική Κλινική

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εάν μέχρι τη «Δευτέρα του Θωμά» 20 Απριλίου δεν εξοφληθούν καθυστερούμενες οφειλές, από πέρυσι ακόμη, για εφημερίες τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί ΕΣΥ ανοίγουν επίσης το θέμα με τις υποχρεώσεις των πανεπιστημιακών συναδέλφων τους. Δεν παραλείπουν να ανακινήσουν την υπόθεση της γνωστής εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού.

Αναλυτικότερα, μετά από συνεδρίαση του διευρυμένου Δ. Σ. του Συλλόγου τους ανακοινώθηκε ότι «οι γιατροί ΕΣΥ του Π.Γ.Ν. Λάρισας, ταγμένοι και αγωνιζόμενοι, για ένα δημόσιο, δωρεάν, ισότιμο και υψηλής ποιότητας, σύστημα υγείας για όλο τον πληθυσμό, χωρίς αποκλεισμούς και ανισονομίες, αποφάσισαν και διεκδικούν τα παρακάτω:

- Η εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια, η επιστημονική εξέλιξη και η άμεση κάλυψη των κενών, με μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, είναι κομβικές για τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος.

- Η προτεραιότητα χρηματοδότησης και αποπληρωμής δεδουλευμένων προς τους υγειονομικούς, είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Με δεδομένο ότι οφείλονται εφημερίες του Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2014, του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 και τμήματα εφημεριών του Αυγούστου και Νοεμβρίου 2014, αποφασίστηκε, η έναρξη επίσχεσης εργασίας από 20/04/2015, εάν μέχρι τότε δεν αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

- Να καλέσουν τα άλλα υγειονομικά συνδικάτα, τους χρήστες υγείας, τους εργαζόμενους και τις συλλογικότητές τους σε αγωνιστική συμπαράταξη.

- Με δεδομένο ότι το Π.Γ.Ν. Λάρισας, είναι Νοσοκομείο του ΕΣΥ, με πρόβλεψη εγκατάστασης και Πανεπιστημιακών Κλινικών, πράγμα που σημαίνει τη λειτουργία δυο παράλληλων, αυτοτελών κατά νόμο, όχι όμως εν τοις πράγμασι συστημάτων, αυτό των Νοσοκομειακών γιατρών ΕΣΥ και αυτό των Νοσοκομειακών Πανεπιστημιακών γιατρών, όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ κ. Μιχαήλ, απαιτούν από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας, την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, σε ζητήματα όπως: Τακτικό ημερήσιο ωράριο των ενταγμένων στο κλινικό έργο Πανεπιστημιακών γιατρών. Υποχρέωση για εφημερίες των ενταγμένων στο κλινικό έργο Πανεπιστημιακών γιατρών. Νομιμότητα ένταξης γιατρών ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακές κλινικές. Απορρόφηση – συγχώνευση Κλινικών ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακές. Δικαιοδοσία μελών ΔΕΠ επί των γιατρών ΕΣΥ.

- Συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των γιατρών ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής. Καταδικάζουν την καταχρηστική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του διευθυντή της Κλινικής, εις βάρος των γιατρών ΕΣΥ. Απαιτούν οι γιατροί, που με διάφορους τρόπους απομακρύνθηκαν από την Κλινική, να επιστρέψουν άμεσα στα κλινικά τους καθήκοντα. Καλούν τη διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας να παρέμβουν, τόσο επί των καταγγελιών που διατυπώθηκαν όσο και για την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος, για ασθενείς και εργαζόμενους.

- Η καταδικαστική απόφαση, για δύο νέους ειδικευόμενους γιατρούς, σε δίκη για τον θάνατο μιας 16χρονης, στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γιατρούς, για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης και τη βαρύτητα των ποινών. Η υπόνοια και ο κίνδυνος, ποινικοποίησης της Ιατρικής πράξης, οδηγεί σε «αμυντική ιατρική», που αυξάνει το κόστος, τους διαγνωστικούς χρόνους και τη δυσλειτουργία, στα ήδη επιβαρημένα τμήματα επειγόντων περιστατικών».

*Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συμπαρίσταται στη διεκδίκηση των οφειλών για τις εφημερίες ενώ τοποθετείται και για τα υπόλοιπα θέματα που θίγουν οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας καταγγέλλει την τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων του κλάδου, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν στο ακέραιο μέχρι 20-4-2015.

Δηλώνει πως θα περιφρουρήσει με κάθε νόμιμο μέσο το κύρος και την εργασιακή μισθολογική αξιοπρέπεια των δημόσιων λειτουργών υγείας, καθώς και την εργασιακή ειρήνη μεταξύ των διάφορων κατηγοριών γιατρών, εργαζόμενων στον ίδιο χώρο.

Προειδοποιεί δε πως φαινόμενα «ιδιοκτησιακού καθεστώτος» πρέπει να εξαφανιστούν πάραυτα εκεί όπου υπάρχουν, συντηρούνται και υποδαυλίζονται, με σημαντικές μάλιστα επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου