Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Προσφυγικό ζήτημα: Στα Κέντρα Υποδοχής σε Ρόδο, Τήλο και Κω, ο Αθαν. Γιαννόπουλος



την Ρόδο, στο Κέντρο υποδοχής Μεταναστών, θα βρεθεί σήμερα η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη όλων των υγειονομικών φορέων, αναφορικά με το πρόβλημα της αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων και των προβλημάτων δημόσιας υγείας που ενδεχομένως να προκύψουν. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στην Τήλο και στην Κω, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Γιαννόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να δουν από κοινού το ζήτημα και να ενεργοποιήσουν τόσο το Κοινωνικό Ιατρείο όσο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, τα οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα, δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Βάθης, προκειμένου να ενημερώνουν τον μεταναστευτικό πληθυσμό και να δίνουν λύσεις σε υγειονομικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Παράλληλα, οι αρμόδιοι του Κέντρου θα μοιράζουν ενημερωτικά έντυπα, τα οποία είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά.

Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη καταθέσει το σχετικό προσχέδιο για τους μετανάστες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος με τη σειρά του θα το καταθέσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο θα δώσει και το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει τονίσει στο ONMED ότι για 85.000 περίπου μετανάστες τον χρόνο απαιτούνται περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Πάντως, εάν στην περίπτωση της αντιμετώπισης του υγειονομικού ζητήματος των μετανAστών ένα σοβαρό θέμα είναι η χρηματοδότηση, ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού που θα απαιτήσει το θέμα αυτό.

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος που εκπόνησαν από κοινού το υπουργείο Υγείας με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα ΠΚΚΜ Αττικής και TH δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, το κόστος του Έργου θα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δράσεις για τους νεοεισερχόμενους, κατά κύριο λόγο, πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής.

Το σχέδιο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου