Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ελληνικά φάρμακα προτιμούν... Γερμανοί και Βρετανοί

ΑΠΟ 23 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ



Της Ελένης Πετροπούλου  - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε... εθνικό προϊόν εξελίσσεται το ελληνικό φάρμακο, με συνολικές εξαγωγές που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία! Γερμανία και Αγγλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τις χώρες που επιλέγουν φάρμακα made in Greece, ενώ εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της Ε.Ε., εμπιστεύονται καθημερινά τα ελληνικά φάρμακα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 2014 η αξία των εξαγωγών φαρμάκων έφτασε το 1 δισ. ευρώ και σε όγκο 25.875 τόνους. Από το σύνολο των εξαγωγών το φάρμακο «απορροφά» το 37,65% στο κλάδο των Χημικών Προϊόντων.

Γερμανία

Από τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα φάρμακα που εξάγουμε, κατευθύνονται στην αγορά της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 27,4% των φαρμάκων σε όγκο (7.087 τόνοι) και ποσοστό 22,2% σε αξία (221.902.000 ευρώ) καταλήγει στη Γερμανία. Ακολουθεί η Αγγλία με ποσοστά 12,1% (3.137 τόνοι) και 13% (129.548.000 ευρώ), αντίστοιχα.

Ιταλία και Γαλλία συναγωνίζονται στην τρίτη θέση με τις χαμηλότερες εξαγωγές να εμφανίζουν τα φάρμακα στην Ελβετία. Στις εξαγωγές ωστόσο που καταγράφει ο Σύνδεσμος περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που ενώ έχουν εισαχθεί για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επανεξάγονται λόγω της χαμηλής τιμής που διαθέτουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι η αξία των παράλληλων εξαγωγών ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Συνεισφορά στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η συνολική επίδραση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα συνολικά φορολογικά έσοδα από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ανέρχονται σε 147 εκατ. ευρώ (έκθεση ΙΟΒΕ).

Απασχόληση

Η άμεση απασχόληση στον κλάδο ξεπερνά τις 10.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, εμμέσως υποστηρίζονται περίπου 13.400 θέσεις σε κλάδους που συνδέονται με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, ενώ άλλες περίπου 29.000 θέσεις εργασίας προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς.

Έτσι, η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου της Ελληνική Φαρμακοβιομηχανίας φτάνει σε 53.100 θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 355 ευρώ εκατ. τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά φαρμάκου εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 100 φαρμακευτικές (παραγωγικές και εισαγωγικές) επιχειρήσεις.

Από τις εταιρείες αυτές, 23 ελέγχουν παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διακίνηση γενοσήμων, τα οποία όμως παράγονται για λογαριασμό τους σε εργοστάσια τρίτων, κυρίως στο εξωτερικό.

Ορια ανταγωνισμού

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι το σημερινό πλαίσιο καθηλώνει το ελληνικό φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback που ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής. Τα προβλήματα για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες δεν σταματούν εκεί. Ένα από τα σοβαρότερα είναι ο τρόπος διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ κάνουν λόγο για απαράδεκτες διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα προκαλέσουν αξεπέραστα προβλήματα στα νοσοκομεία και στη λειτουργία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ουσιαστικά δημιουργούν μονοπώλια ενός και μόνο, συνήθως ξένου, προμηθευτή ανά δραστική ουσία. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΕΦ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν υπόψη του υπουργού τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο προϋπολογισμός της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ο ΦΠΑ στα φάρμακα, καθώς και γενικότερα θέματα ρευστότητας που δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κλάδου. Ο υπουργός, από την πλευρά του, φάνηκε ενημερωμένος για τη δυναμική και τον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Όσον αφορά δε στα συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν υπόψη του, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως εφόσον έχουν συζητηθεί και με τον αρμόδιο υπουργό, θα τα δει και ο ίδιος με ιδιαίτερη προσοχή και θα επανέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου