Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Αυστηρές οδηγίες Μπασκόζου για τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών


HEALTH VIEW

Αυστηρές οδηγίες για τη πιστή εφαρμογή των διαδικασιών που αφορούν στην διανομή και διάθεση των βιβλιαρίων υγείας παιδιού περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας του Παιδιού. 

Όπως προκύπτει μάλιστα από την εγκύκλιο, υπάρχουν 3 εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας που αποκαλύπτουν την προβληματική λειτουργία του θεσμού. Για το λόγο αυτό ο κ. Μπασκόζος παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με την κατανομή και διανομή των βιβλιαρίων υγείας παιδιού. 

Μάλιστα, για την εποπτεία διανομής και διάθεσης των βιβλιαρίων τόσο από τις μαιευτικές μονάδες, κλινικές των Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων, των Μονάδων Υγείας και Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ όσο και από τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Π.Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας συγκεντρώνουν στατιστικά στοιχεία για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στον «Πίνακα καταγραφής και παρακολούθησης διάθεσης Βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού».

1 σχόλιο:

  1. Τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών έιναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή παρακολούθηση της ανάπτυξης και της καταγραφής των εμβολίων των παιδιών της χώρας. Πολύ ορθά δίνονται οι οδηγίες για την απρόσκοπτη διανομή του από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζο.

    Πρέπει όμως να σημειωθεί κ. Γενικέ, κ. Γ. Μπασκόζο ότι το πολύ σημαντικό αυτό έγγραφο που αποτελεί το διαβατήριο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης των παιδιών δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της σημασίας που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην επιτελεί παρά μόνο σε στοιχειώδες επίπεδο τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

    Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η Ένωση που προεδρεύω, των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έχει επανειλλημένως διαμαρτυρηθεί και έχει προτείνει αλλαγές που αφορούν στην αναβάθμισή του, οι προτάσεις μας έπεσαν στο κενό και καμία σημασία δεν δόθηκε. Το γελοίο του πράγματος είναι ότι ενώ εμείς είμαστε οι τελικοί αποδέκτες και αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία και άποψη για την σχεδίαση και την συμπλήρωση του βιβλιαρίου υγείας των παιδιών, ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ελήφθησαν υπ όψιν οι προτάσεις μας. Δυστυχώς η αναξιοκρατία και η προχειρότητα κυριαρχούν στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

    Η Ένωσή μας έστω μέσα και από αυτή την ανάρτηση, δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει στην σωστή σχεδίαση. Εκτός κι αν για άλλη μια φορά αποδειχθεί ότι όλα γίνονται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

    Κώστας Νταλούκας
    Παιδίατρος
    Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή