Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πολιτική στήριξη του ΕΟΠΥΥ και αυτονόμηση στη διοίκηση, προτείνει ο Νίκος Πολύζος

Παναγιώτα Καρλατήρα PROTOTHEMA
Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου αναφέρει πως η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με συμμετοχή στο ΔΣ κοινωνικών και ασφαλιστικών φορεών και με δραστικές αλλαγές στην επιλογή του προέδρου και στον τρόπο χρηματοδότησηςΣτο θέμα της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται με νέα παρέμβασή του ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τον Εκσυγχρονισμό στην Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, κ. Νίκος Πολύζος.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας θεωρεί πως ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται «πολιτική στήριξη και σχετική αυτονόμηση στη διοίκηση», λύση που μπορεί να υλοποιηθεί με συμμετοχή στο ΔΣ κοινωνικών και ασφαλιστικών φορεών και με δραστικές αλλαγές στην επιλογή του προέδρου και στον τρόπο χρηματοδότησης.

Ανατρέχοντας στην περίοδο της «γέννησης» του ΕΟΠΥΥ το 2012 ο κ. Πολύζος, ο οποίος ως γενικός τότε γραμματέας του υπουργείου Υγείας βίωσε τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χρηματοδότηση της υγείας από την αρχή του ΕΣΥ» όπως χαρακτηρίζει τον Οργανισμό, παραδέχεται ότι υπήρχαν αδυναμίες στο σχεδιασμό και τη διοίκηση λόγω της πίεσης χρόνου. «Ο ανάλογος ΑΟΚ στη Γερμανία χρειάσθηκε 3 έτη για να λειτουργήσει, όπως ανάλογα και σε άλλες χώρες, π.χ. CNAM-Γαλλία» αναφέρει.

Αδυναμία εξαρχής διεφάνη – χωρίς μάλιστα να έχει αποκατασταθεί- και στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ, που κατά τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τον Εκσυγχρονισμό στην Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, «είναι απόρροια μη πλήρους και έγκαιρης καταβολής όλων των εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών (πλησίον των 4 δις. ευρώ), ανάλογης εισφοράς του κράτους (πλησίον του 1 δις. ευρώ), ενώ αναζητούνται οι κρατικές επιχορηγήσεις για το ΕΣΥ (πλησίον των 4,5 δις. ευρώ) και για τους ανασφάλιστους-απόρους-κ.ά. (0,5 δις. ευρώ)».

Παραθέτει δε τις βασικές διαφορές του ΕΟΠΥΥ με άλλα συστήματα περίθαλψης στην Ευρώπη: «Η ασφάλιση υγείας στη χώρα μας ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που έχει στη κεντρική Ευρώπη (αυτάρκης χρηματοδότηση με βάση τις εισφορές εργαζομένων-εργοδοτών-κράτους, διαπραγματευτική δύναμη διαμόρφωσης τιμής και ποιότητας μέσω συμβάσεων με όλους τους παρόχους υγείας, κ.λπ.), γι’ αυτό το σύστημα υγείας μας βασίζονταν περίπου 30% στη χρηματοδότηση των 30 και πλέον ταμείων, 30% στη φορολογία μέσω κρατικών επιχορηγήσεων (κυρίως προς το ΕΣΥ) και 40% στις ιδιωτικές πληρωμές».

Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με δημόσια προκήρυξη

«Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο (εφόσον έχει αποφασισθεί η αλλαγή των υπαρχόντων), κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, με βάση και το Ν. 3918/11, αφού μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς, που συνδυάζει ασφάλιση / χρηματοδότηση και παροχή / διαχείριση (υγείας)» υπογραμμίζει ο κ. Πολύζος.
Η επιλογή διοίκησης, σημειώνει, πρέπει άμεσα να συνοδευθεί με τη συγκέντρωση της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία στον ΕΟΠΥΥ, μιας και σήμερα ο συνδυασμός ανεργίας και φτώχειας στο 1/4 του πληθυσμού απαιτεί νέες πολιτικές, που θα συγκεντρώνουν κρατική χρηματοδότηση, κοινωνική ασφάλιση και άλλους πόρους μαζί στον ΕΟΠΥΥ, με στόχο το έως 6% δημόσιας χρηματοδότησης να συγκεντρώνεται εκεί (άνω των 10 δις. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου