Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας - Δυσκολίες για συντάξεις και μισθούς

Έκλεισε η κάνουλα της χρηματοδότησης από ΟΑΕΕ - ΙΚΑ και κράτος
Το πρώτο θύμα της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων του κράτους πιθανότατα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ενδεχομένως και σήμερα θα ενημερωθούν οι πάροχοι υγείας του Οργανισμού ότι για τον μήνα Απρίλιο δεν θα πληρωθούν. Η αδυναμία πληρωμής φαρμακείων, γιατρών, ασφαλισμένων, κλινικών διαγνωστικών κέντρων κ.λπ. αναμένεται, ως είναι φυσικό, να δημιουργήσει εντονότατους κλυδωνισμούς στον πολύπαθο χώρο της υγείας.

Ο βασικός λόγος που ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεμείνει από χρήματα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν του αποδίδουν τις οφειλόμενες εισφορές. Συγκεκριμένα, υπάρχει πλήρης κατάρρευση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΕ, αλλά και πλήρης, πλέον, κατάρρευση για το ΙΚΑ, το οποίο δεν έχει έως σήμερα αποδώσει εισφορές στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνουμε πως μηδενική καταβολή από το ΙΚΑ γίνεται για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον ο ΕΟΠΥΥ έχει περιέλθει στη δραματική αυτή κατάσταση, ώστε να κηρύξει παύση πληρωμών, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να αποδώσει στον Οργανισμό την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, συνολικού ποσού 87.400.000 ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει έντονη ανησυχία και για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν μόνον 90.000.000 από τα 900.000.000 που απαιτούνται.

Ο αρμόδιος πάντως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας είναι αισιόδοξος ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στο τέλος Απριλίου, αλλά ούτε και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου.

Το πρόβλημα πάντως με τον ΕΟΠΥΥ είναι δύσκολο έως αδύνατο να διευθετηθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο, ενώ το πόσο εκρηκτικό θα καταστεί εξαρτάται από τις αντιδράσεις των παρόχων.

25 σχόλια:

  1. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας... Τι άλλο να προσθέσει κανείς για την κατάντια της χώρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τραγικότητα της καταστάσεως σε συνδυασμό με τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των Συριζαίων κυβερνώντων,όχι μόνο στον τομέα της υγείας,αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας,κάνουν σχεδόν αναπόφευκτη την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε κοινωνικό αφανισμό !!!
    ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΛΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ,ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ,ΧΑΡΥΒΔΗ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ !
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ,ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ, ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ;
    ΜΑΚΑΡΙ, ΩΣΤΟΣΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "να βαρέσει κανόνι" ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός μιας χώρας και να αδυνατεί να καλύψει, έστω και με αυτόν το στοιχεώδη τρόπο, τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων του, αποτελεί την αρχή μια ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ... Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ καταστρέφουν την Ελλάδα οδηγώντας την σε καταστάσεις υποανάπτυξης και Αλβανοποίησης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτεινω,αντι να ειμαστε παντα εμεις( και μονο εμεις) οι παντελως απληρωτοι,Ατα οποια χρηματα υπαρχουν καθε μηνα διαθεσιμα στο κρατος να δινονται με την σειρα.Ενα μηνα στους συνταξιουχους,ενα μηνα στους γιατρους,ενα μηνα στους δημοσιους υπαλληλους.Γιατι ο μονιμος καημος να ειναι παντα μονο οι μισθοι?(ενταξει,για τις συνταξεις να το δεκτω εν μερει).Ας ζησουν και καποιοι αλλοι μεσα στην κριση χωρις χρηματα για 4,5,6,κ.λ.π.μηνες,και μαλιστα χωρις ανελαστικα,λειτουργικα εξοδα.ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ Η ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ?ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΨΗΦΗΣΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια ξέρει κανείς έγκυρα εάν αυτή η είδηση ισχύει???Θα είναι δραματικό εάν είναι αλήθεια γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει ούτε τις ιατρικές επισκέψεια από την αρχή του χρόνου δηλαδή και οι ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ του 2015 είναι απλήρωτοι...Και η κυβέρνηση-ο Θεός να την κάνει- τρέχει να πληρώνει τους Φωτόπουλους, να ανοίγει την ΕΡΤ των αργόμισθων και αυτοί που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο όπως οι γιατροί, μένουν επί μισό χρόνο απλήρωτοι... Ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε να θυμηθούμε οτι η ανικανότητα των κυβερνώντων δέν ειναι χαρακτηριστικότων συριζαίων και μόνο, άλλοι εχουν τα πρωτεία και τα σκήπτρα και πιο πολλές ευθύνες, αυτοι που εκυβέρνησαν λιγες δεκαετίες πρίν έως και τώρα βέβαια, αναλογικά όλοι τουςΘωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε, δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις, σέβομαι την άποψή σου αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά τώρα και δεν είναι στην αντιπολίτευση. Μέχρι πριν έστω και δύσκολα τσουλούσε το πράγμα. Τώρα και οι υγιείς θα κλείσουν και θα απολύσουν κόσμο και μάλιστα εξειδικευμένο. Μην εθελοτυφλούμε. Λύση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

      Διαγραφή
    2. Αν διαβάζατε καλά κύριε Θωμόπουλε θα βλέπατε ότι έγραψα: ''ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΣΤΗΝ,ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ, ΧΑΡΥΒΔΗ''...όσον αφορά το ''ανικανότητα των συριζαίων'' αναφέρομαι στην ανικανότητά και τον ερασιτεχνισμό των παρόντων κυβερνώντων να διαχειριστούν βασικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού...
      Για τις προηγούμενες,επί δεκαετίες κυβερνήσεις μίλησα με τον χαρακτηρισμό ''ΣΚΥΛΑ''...οι οποίες περιλαμβάνουν και το έγκλημα της διασπαθίσεως δημοσίου χρήματος !

      Διαγραφή
  7. Εάν αυτό αληθεύει πρόκειται για έκρηξη ατομικής βόμβας... Ας ενημερώσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και τους γιατρούς τους αλλά και τον κόσμο πως λόγω της χρεωκοπίας του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν και τις επισκέψεις και την εξέταση από την τσέπη τους... Νομίζω πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι πλέον έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΠΑΙΝΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΛΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ Ι.Σ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΙΜΠΕΛΟ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ,ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΛΠ .ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ ΟΛΑ.

      Διαγραφή
  8. Η κατάσταση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι δραματική.... Το 1/3 του έους μέχρι στιγμής απλήρωτοι και με τα λειτουργικά έξοδα να τρέχουν κάθε μήνα.. Ποιός άλλος εργαζόμενος θα τα ανέχονταν αυτό? Μπορεί κάποιος ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ να μας ενημερώσει με το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ? Χρεωκόπησε ο ΕΟΠΥΥ - ΚΥΡΗΞΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ?? Πάντως αυτό διακινείται από το πρωί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κόφτε τις συμβάσεις να σωθείτε! Για όποιον θέλει να προσφέρει κοινωνικό έργο υπάρχουν οι αντίστοιχες οργανώσεις και όχι το μάζεμα της χαρτούρας. Τα χαρτιά θα έχουν τόση αξία όση και τα χαρτονομίσματα της κατοχικής κυβέρνησης Ράλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και περυσι τα ιδια λεγονταν και ακουγονταν αν θυμαστε καλα!!!και δεν ψηφισα σύριζα!!καλησπερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό μαζευε ολα τα χαρτια εσυ,χαλαλι σου.

      Διαγραφή
    2. Ενω εσυ εισαι ο τσε γκεβαρα που αντιδρας στις αλλαγες και πρωτοστατεις στις συνεδριασεις του ιατρικου συλλογου που οταν μας καλει για ενημερωση μαζευομαστε 15-20 γραφικοι!!!

      Διαγραφή
    3. ΄Με τις υγειες σου.

      Διαγραφή
  11. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ??Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο προυπολογισμός ΕΟΠΥΥ για το 2015 εχει ψηφιστεί απο τον Δεκέμβριο του 2014 και συνεπώς δεν αλλάζει μέσα στο 2015. Ακόμα και αν προκύψει απο τον Ιούνιο νέα συμφωνία δανειακής σύμβασης με Ε.Ε. δεν νομίζω οτι θα αυξηθεί. Το πιθανότερο είναι οτι θα αλλάξει το τοπίο στην ΠΦΥ και εκεί το ζητούμενο είναι ποιές ανάγκες θα καλύψουν οι δημόσιες δομές και ποιές οι ιδιωτικές και με ποιές σχέσεις. Το θέμα ξεπερνάει την πληρωμή ενός μήνα απο ΕΟΠΥΥ και είναι πολύ πιο σύνθετο και σοβαρό. Οσο για την κυβέρνηση, καμμία σοβαρή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεχίσει αυτον το αδιέξοδο δρόμο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και γενικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ.ΧΛΩΜΟ.

      Διαγραφή
  13. Τι να πούμε κι εμείς οι φυσικοθεραπευτες 5 μήνες από πέρυσι και 3 από φέτος. Την εφορία όμως των εικονικών χρημάτων την έχουμε πληρώσει τα χρήματα τα οποία είναι κατά 35% λιγότερα από αυτά που έχουμε δουλέψει συν αλλά 10% ρεμπειτ και κλομπακ (σύνολο 45%) δε τα χουμε πάρει ακόμη. ... πάνε πολύ καλά τα πράγματα σκοτώνουν το υπέρτατο αγαθό την υγεία κάτι το οποίο δε δημιουργηθηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο (όπως οι νομοι) αλλά προϋπήρχε. ..... ενημερωτικά είχαμε τα πρώτα κρούσματα χωλερας από τους λαθρομεταναστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΤΕΛΑ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ καλο .Το τελευταιο σχολιο .Παρα πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νιώθω άσχημα που το έκανα για ένα συνάδελφο αλλά τα ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από κανέναν παρά μόνο απ' τις τράπεζες που θα τα ανταλάσσουν για λιγότερο απ' το 30% της ονομαστικής τους αξίας.

      Διαγραφή