Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η εφημερία ορίζει το σύμπαν μας…



Σε κάνει να σιχτιρίσεις το επάγγελμα που διάλεξες… Η εφημερία είναι 24ωρη συνεχής εργασία.Δηλαδή ξεκινά 8 το πρωί και τελειώνει την επομένη το πρωί (το νωρίτερο στις 9, λόγω της παράδοσης περιστατικών). Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου το ρεπό της επόμενης μέρες δε δίνεται ή δεν γίνεται να δωθεί εκείνη την ημέρα, σχολάμε το μεσημέρι έπειτα από 32 ώρες.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μια ήρεμη εφημερία τα περιστατικά δεν είναι πολλά ή δεν είναι βαριά. Ή δεν είναι και πολλά και βαριά. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιες ώρες ανάπαυσης άγνωστης διάρκειας που διακόπτονται από περιστατικά άγνωστης βαρύτητας.

Στη χειρότερη περίπτωση σχολάμε σα ναυαγοί επιζώντες και κάποιος μας υπενθυμίζει ότι θα μπορούσε να είχε πάει και χειρότερα.

Εφημερεύουμε έτσι 7 μέρες το μήνα (αρκετά 8ωρα…). Αργίες ή γιορτές. Να βγαίνει το πρόγραμμα. Το μήνα που θα βάλουμε άδεια θα στριμώξουμε τις 7 εφημερίες μεσα στις εργάσιμες. Αν αρρωστήσεις ψάχνεις αντικαταστάτη. Εφημερεύεις κι άρρωστος. Αρκεί να βγαίνει το πρόγραμμα.

Η εφημερία ορίζει το σύμπαν μας. Την προηγούμενη, αν μπορείς, αναπαύεσαι για να αντέξεις, την επόμενη γιατί εξαντλήθηκες. Αν μπορείς.

Η εφημερία σε κάνει να σιχτιρίσεις το επάγγελμα που διάλεξες, τον ασθενή που ζητάει τη βοήθειά σου μετά από άλλους 100 ή 200 μετά από 15 ώρες. Αργά ή γρήγορα σιχτιρίζεις και τον πρώτο ασθενή της ημέρας.

Δε διαλέξαμε αυτό.

Η εφημερία δε συνηθίζεται. Με τις εφημερίες δεν εξοικειώνεσαι. Οι εφημερίες αφήνουν κατακάθι. Αυτή η εργασία, λοιπόν, δε λογίζεται υπερωρία, δεν προσμετράται στο συντάξιμο χρόνο.

Αυτή η εργασία, με αυτούς τους όρους και αυτό το αποτύπωμα στις ζωές μας, είναι απλήρωτη εδώ και μήνες.

Γι’ αυτές τις απλήρωτες ώρες κάνουμε την επίσχεσή εργασίας και σας ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

Κάποιοι από σας έχουν σημαντικότερα προβλήματα. Κάποιοι από εμάς επίσης. Τα τελευταία χρόνια ο καννιβαλισμός βάφτιζε κάθε εργασιακή ομάδα προνομιούχα. Κάθε διεκδίκηση παράλογη, συγκρινόμενη με μια χειρότερη συνθήκη. Θεωρούμε πως δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Πως οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο μαζί κι όχι κόντρα η μία στην άλλη.

Η ποιότητα της περίθαλψης εξάρταται και από τους όρους εργασίας του προσωπικού. Έχουμε όλοι ανάγκη από δωρεάν, δημόσια, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για όλους.


Γραμμένο από τους ειδικευόμενους του Παίδων Πεντέλης συλλογικά….

Thanasis Thirios

«We are sorry for the inconvenience, but this is a revolution.»
Subcomandante Insurgente Marcos

3 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω να γίνω κακός, είμαι νυν ιδιώτης ορθοπαιδικός (απο 15ετίας). Και εμείς κάναμε εφημερίες μέχρι 8 το μήνα στις κλινικές μας (όπως περιγράφετε άνωθεν). Ποτέ δεν υπήρχε η πρόβλεψη τότε για ρεπό - την επόμενη μέρα ήμαστε κανονικά μέχρι το μεσημέρι (και σε δύσκολο χειρουργείο πιο πολύ ώσπου να τελειώσει). Δεν νομίζω να άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα. Φυσικά το θέμα της μη πληρωμής των εφημεριών είναι σημαντικότατο. Πάντως το 1996 τα ποσά των εφημεριών ήταν τα μισά....Καταλαβαίνω την απογοήτευση και την κούραση. Αλλά να σιχτιρίσεις τον ασθενή !!! Δεν ξέρω, μήπως διαλέξατε λάθος επάγγελμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδη τελειωσα προσφατα ειδικοτητα,σας πληροφορω οτι αλλαξαν πολυ τα πραγματα.ειδικα στα επαρχιακα νοσοκομεια που κανεις μονο ανοιχτες εφημεριες και που δε λειτουργει τιποτα.ο κοσμος εχει εξαγριωθει, σε χτυπαει με το παραμικρο.τα οικονομικα δεδομενα δεν σου επιτρεπουν να εισαι απληρωτος.καθε εφημερια ειναι και μια μαχη.ποτε δεν ξερεις πως θα ξημερωσεις.κατα τα αλλα το νοσοκομειο ειναι κυριλε-χαλαρο ωραριο,ρεπο,αδειες,συνεδρια,κλεινεις το τηλεφωνο,δε λειτουργει η συνταγογραφηση και πας για καφε κ.α.αυτες οι εφημεριες ομως δεν παιζονται.απλα το πρωι πριν πας στη δουλεια σου κανεις το σταυρο σου και η ζωη συνεχιζεται.παντως να ξερετε νεοι γιατροι μου γιατι και εγω νεος γιατρος ειμαι,πιο δυσκολο απο το να ασκεις το επαγγελμα ιδιωτικα δεν υπαρχει.ειδικα σημερα που ο γιατρος δεν πληρωνεται.οποτε διαλεγεις και δεν διαμαρτυρεσαι γιατι σε αυτη την κοινωνια το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο.υγεια να εχουμε να κανουμε καλα τον κοσμο και υπομονη

      Διαγραφή
    2. Το ρεπό μετά την εφημερία είναι βλακεία και απορώ ποιός το σκέφτηκε. Μετά την εφημερία πρέπει να χρεωθούν οι ειδικευόμενοι τους ασθενείς τους, να γίνει η επίσκεψη με το διευθυντή και η συζήτηση των περιστατικών. Έτσι γινόταν στην εποχή μου! Άν είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εφημερίας και υπάρχουν γιατροί για να σπάνε τα ωράρια δεν υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς τα ρεπό τα δίνουν για να μην χαρακτηρίζεται η εφημερία υπερωριακή εργασία (που ουσιαστικά είναι τέτοια) και να μην πληρώνουν όσο πρέπει!. Τώρα όμως το απλοποίησαν αυτό, δεν πληρώνουν τίποτα και μετατρέπουν τους ειδικευόμενους σε είλωτες! Καλά κάνουν λοιπόν οι ειδικευόμενοι και κάνουν επίσχεση!

      Διαγραφή