Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αιχμές για μνημονιακές πολιτικές από γιατρό – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

IATRONET.GR. "Ειλικρινά, δεν γίνεται κατανοητό το γιατί ο υπουργός Υγείας φαίνεται ακόμη δέσμιος των μνημονιακών επιλογών", αναρωτιέται ο γιατρός, αναφερόμενος στη μη ακύρωση σειράς μέτρων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει διακοπεί η σύμβαση του ελληνικού υπουργείου Υγείας με τη γερμανική εταιρεία GIZ και τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες του ΕΟΠΥΥ, ζητεί να πληροφορηθεί γιατρός – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος (φωτό), πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της πόλης, απευθύνει μία ανοικτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία ρωτάει τα εξής:

Θα καταργηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ;
Θα διακοπεί η σύμβαση με την GIZ και η υλοποίηση του ακριβοπληρωμένου προγράμματος “Υγεία εν δράσει”;
Θα ανασυσταθεί η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ);

Στην επιστολή του αναφέρει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Είναι γνωστό από το 2011 ότι η μνημονιακή κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με το υπουργείο υγείας του Ομόσπονδου κράτους της Γερμανίας προκειμένου μία εταιρεία του Γερμανικού κράτους, η GIZ, να αναλάβει ''εργολαβικά'' και έναντι αδρής αμοιβής, την παροχή συμβουλών και ''τεχνογνωσίας'' για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας τον μόνο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και καταργώντας τον ρόλο του ως παρόχου υγειονομικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του.

Έτσι, ενώ ο ΕΟΠΥΥ συμπεριέλαβε στην ευθύνη του όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τον προσανατόλισαν σε μονομερή λειτουργία, με συνέπεια ως τώρα να επιβαρύνεται εκατοντάδες εκατομμύρια και ταυτόχρονα να αδυνατεί να ελέγξει και να διαχειριστεί τα οικονομικά του που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές όσων εργάζονται”.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εκτιμά ότι, εκτός από τον ΕΟΠΥΥ, οι συμφωνίες της Task Force με τους μνημονιακούς υπουργούς ήταν να επεκταθούν “οι δήθεν μεταρρυθμίσεις” και στον νοσοκομειακό χώρο.

Επιβάρυνση

Στόχος – τονίζει – είναι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων ασθενών, με το...''κόλπο'' των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων:

“Μία επινόηση ανόητη που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα ελληνικά δεδομένα ούτε ως προς την κοστολόγηση, ούτε ως προς την διατύπωση των παθήσεων και των ενδεχόμενων επιπλοκών τους”...

“Ειλικρινά, δεν γίνεται κατανοητό το γιατί ο υπουργός Υγείας φαίνεται ακόμη δέσμιος των μνημονιακών επιλογών, ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα υλοποίησης δεσμεύσεων που στοχεύουν να διαλύσουν το σύστημα Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας”, αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, ο κ Γεωργακόπουλος.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου