Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Οι απλήρωτες εφημερίες «τρώνε» την κυβέρνηση! Στα χαρακώματα οι γιατροί

Της Έλενας Μπρέγιαννη

Στα χαρακώματα είναι οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων και ειδικά οιειδικευόμενοι που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα τις επισχέσεις και τις κινητοποιήσεις τους.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στον κλάδο ο οποίος έχει δει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια να κουρεύονται άρδην οι αποδοχές του παρά την αύξηση του φόρτου εργασίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τους ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι ούτως ή άλλως υποαμείβονται με βάση τις ώρες εργασίας τους γι αυτό και έχουν ξεκινήσει κύμα επισχέσεων.
Οι επισχέσεις αυτές όμως δημιουργούν ήδη τις πρώτες δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ καθώς πολλές κλινικές στηρίζονται στους ειδικευόμενους.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, πως το Σαββατοκύριακο που πέρασε πολλοί διοικητές νοσοκομείων πραγματοποίησανσυσκέψεις με στελέχη των νοσοκομείων τους προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί η κατάσταση και να μην τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικές κλινικές λόγω της επίσχεσης των ειδικευομένων.

Προβληματισμός επικρατεί και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς είναιάγνωστο που θα βρεθούν τα χρήματα για τις πληρωμές των εφημεριών, κάτι που δήλωσε άλλωστε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Η κυβέρνηση αναζητά κονδύλια για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους γιατρούς ώστε να καταλαγιάσει το κύμα των αντιδράσεων.

Πάντως με βάση την ενημέρωση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα: «έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία νέων κωδικών στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των χρημάτων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα μπορεί εφεξής να πραγματοποιείται σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Έχουν εκταμιευθεί και έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των γιατρών οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων των προηγουμένων ετών.

Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρείς μήνες του 2015 πληροφορούμαστε πως θα εκταμιευθούν από το ΓΛΚ το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των Νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου».

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών από την πλευρά της τονίζει πως η πληρωμή των εφημεριών είναι θέμα επιβίωσης ειδικά για τους ειδικευόμενους που λαμβάνουν μόλις 850 ευρώ το μήνα.

«Φτάνουμε τέλος Απριλίου και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου. Όσον αφορά δε τις εφημερίες από 1/1/15, δεν υπάρχει ακόμα το παραμικρό φως στον ορίζοντα.

Η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζεται, καθώς το παραμικρό πραγματικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυσή τους σε προσωπικό, υποδομές και λειτουργικές δαπάνες. Επίσης συνεχίζεται και κλιμακώνεται ο ξεριζωμός των νέων γιατρών προς χώρες τού εξωτερικού, καθώς καμία προοπτική αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής δεν διαφαίνεται.

Το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών είναι ζήτημα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή για τους έντιμους μαχόμενους που ζουν απ τον μισθό τους, ιδιαίτερα δε για τους ειδικευόμενους που είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο σκληρά εργαζόμενοι μέσα στα νοσοκομεία και τους αγροτικούς γιατρούς που αμείβονται με 850 ευρώ το μήνα για να καλύπτουν κάθε κενό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου