Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Έως και έξι μήνες αναμονή για εξέταση σε τακτικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων!


ΙΑΤRONET.GR.

Σε παρέμβαση στο θέμα λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς περιμένουν επί μήνες για μία εξέταση.

Πολύμηνες αναμονές μέχρι να κλείσουν ραντεβού σε τακτικό εξωτερικό ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου, υφίσταται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς.

Η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες, σε ειδικά τμήματα του ΕΣΥ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”.


Η κρίση στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στο ΕΣΥ. Οι δομές του, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, καθώς δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους.

Η υπόθεση δείχνει να χάνεται σε ειδικά τμήματα, τα οποία είναι έντονα υποστελεχωμένα και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν παρά ελάχιστους ασθενείς.

Παλεύοντας με ελάχιστα μέσα, διοικήσεις και προσωπικό, προσπαθούν να περιορίσουν τους χρόνους αναμονής για ραντεβού.

Αυτό έχει επιτευχθεί σε κρίσιμες μονάδες και ιατρικές ειδικότητες αιχμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»: Οι χρόνοι αναμονής για εξέταση από ογκολόγο - παθολόγο έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ένας ασθενής που θέλει ραντεβού δεν θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν στο παρελθόν περίμενε έναν μήνα ή περισσότερο.

Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση, όπως στην Κλινική Μαστού ή στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα, πρέπει να περιμένει από 160 έως 190 μέρες!

Τα δημόσια νοσοκομεία «νοσούν» βαριά στον τομέα της υποδοχής των ασθενών. Αυτό προκαλεί ταλαιπωρία, αναμονές και απώλεια ζωών.

Σε καθημερινή βάση, ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και προσωπικού διατίθεται στην κάλυψη των «επειγόντων» περιστατικών που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων.

Πλασματικά

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% των περιστατικών αυτών δεν είναι επείγοντα και πως θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο σπίτι ή σε δομές κοντά στο σπίτι.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται ετησίως σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους!

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν πύλη εισόδου προγραμματισμένων εισαγωγών.

Τα περιστατικά αυτά «βαπτίζονται» επείγοντα, προκειμένου να αποφύγουν τη λίστα αναμονής και να εισαχθούν για νοσηλεία ή επέμβαση.

Η έλλειψη συστήματος εισαγωγής και διαχείρισής τους διαιωνίζει την εξουσία των γιατρών και αφήνει λίγα περιθώρια ορθολογικών παρεμβάσεων στον διοικητικό μηχανισμό.

Παρέμβαση

Με δήλωσή του στην εφημερίδα, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχεται ότι η εφημερία των νοσοκομείων και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών δεν γίνεται με τον επιθυμητό τρόπο.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία – αναφέρει - σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο εφημερίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόβλημα εστιάζεται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Με σκοπό την ενίσχυσή τους προχωρεί η πρόσληψη 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού, πέραν των 4.500 θέσεων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου