Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αργεί η "Ανάσταση" στην Υγεία

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Εξελίξεις αναμένονται στο χώρο της Υγείας μέσα στον Απρίλιο, με τον πρωθυπουργό να θέτει εαυτόν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του συστήματος ενόψει της κατάθεσης του α’ νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Υγεία. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Υπουργός κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να δώσει ορισμένα πρώτα δείγματα γραφής, καταργώντας για παράδειγμα το εισιτήριο στο ΕΣΥ, αλλά η υπομονή σιγά σιγά στερεύει…

Με αγωνία περιμένουν την κατάθεση νομοσχεδίου από το Υπουργείο Υγείας χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί, μαζί τους ο επιχειρηματικός κόσμος που δραστηριοποιείται στην υγεία και στο φάρμακο, και φυσικά οι ασφαλισμένοι και ο μεγάλος όγκος των ανασφάλιστων πολιτών που έχουν από καθόλου έως ελάχιστη πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη.

Με μια συμβολική κίνηση, που στόχο είχε να δείξει τη σημασία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε λίγες ημέρες πριν το Πάσχα την Αριστοτέλους, απ’ όπου παρουσίασε το Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Συστήματος Υγείας «για τη διάσωση των πολιτών από τα δεινά των μνημονίων». Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι στο α΄ νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Υγείας, θα περιλαμβάνονται διατάξεις με επείγοντα χαρακτήρα για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων «που έχουν συντελέσει στη διάλυση του ΕΣΥ, για την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, για το φάρμακο και τα φαρμακεία, για την ψυχική υγεία, για την κάλυψη των θέσεων γιατρών στην περιφέρεια, για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και τη διοίκηση των νοσοκομείων». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε μεταξύ άλλων για 4.500 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για την ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των νησιών και την ενίσχυση της ΠΦΥ, για κατάργηση του 1ός ευρώ ανά συνταγή, για τη δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των εξαγωγών, κ.λπ.

Σε μια προσπάθεια να δώσει ένα δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο χώρο της Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απρίλη κατάργησε το 5ευρο εισιτήριο εισόδου στο ΕΣΥ, υπέγραψε τις πρώτες πιστώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ που αναμένεται να έχουν μπει στους λογαριασμούς τους έως τις 27/4 και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών αναζητώντας τρόπους επίσπευσης των προσλήψεων στην Υγεία.

Η κατάσταση στο χώρο πάντως είναι εκρηκτική και η υπομονή όλων των εμπλεκόμενων μέρα με την ημέρα εξαντλείται. Ήδη, οι γιατροί σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας – Νίκαια, Ευαγγελισμός, Αττικόν – έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις για την υποχρηματοδότηση, τις απλήρωτες εφημερίες και τις τεράστιες ελλείψεις, ενώ τις «μηχανές τους ζεσταίνουν» και οι νοσηλευτές. Την αναστολή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αμέσως μετά το Πάσχα έχουν προαναγγείλει στο μεταξύ οι φυσικοθεραπευτές με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή τους, ενώ σε «αναμμένα κάρβουνα κάθονται» και οι φαρμακοποιοί κυρίως για το ωράριο λειτουργίας.

Πολλοί μιλούν για ένα θαύμα που θα χρειαστεί για να αποφευχθεί ένα «έμφραγμα» στην Υγεία, ενώ όλοι συμφωνούν ότι ανεξάρτητα από τα επιμέρους μέτρα απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη του συστήματος είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 2,7 δις ευρώ. Ως προς αυτό, όμως, ούτε ο Υπουργός Υγείας ούτε ο Πρωθυπουργός έχουν κάνει κάποια σαφή τοποθέτηση, εγείροντας λογικές αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου