Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στο πόδι τα διαγνωστικά κέντρα για το «κούρεμα» στις εξετάσεις!

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε αναμονή είναι η αγορά των διαγνωστικών κέντρων καθώς περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις αλλαγές στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Υγείας έχει γνωστοποιήσει τα κουρέματα στις τιμές που προτίθεται να κάνει στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση-διαπραγμάτευση με τον κλάδο.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή από αρχές Απριλίου και το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων ενώ με την απόφαση μπήκε πλέον όριο στον αριθμό των εξετάσεων και ανά ασθενή, αφού κάθε γιατρός έχει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που έχει δικαίωμα να παραπέμπει τον ασφαλισμένο.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση του στις μειώσεις τιμών, καθώς επισημαίνει πως η πρόταση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν είναι ανακοστολόγηση αλλά υποκοστολόγηση τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες εξετάσεις δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1991. Συμπληρώνει μάλιστα πως αρκετές εξετάσεις αποζημιώνονται κάτω και από το κόστος τους, όπως έχει αναγνωρίσει και το ΣτΕ.

διαγνωστικές εξετάσεις

Και ο ΠΑΣΙΔΙΚ υπογραμμίζει στον υπουργό Υγείας πως υπάρχει διαφορετική αποζημίωση των ίδιων εξετάσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για όσες εξετάσεις ασφαλισμένων του εκτελούνται στις δημόσιες δομές (εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων ή εργαστηριακά τμήματα Π.Ε.Δ.Υ., εφόσον αυτά λειτουργούν), αποζημιώνει με το 100% της τιμής του κρατικού τιμολογίου και όχι με το 85% των μειωμένων ασφαλιστικών τιμών που καταβάλει στους ιδιώτες παρόχους και αυτές «κουρεμένες» κατά 50%, μετά την επιβολή των αντισυνταγματικών και ληστρικών μέτρων της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) και της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate)».

Σε ότι αφορά στις συγκρίσεις τιμών που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας υποστηρίζοντας πως στη Γερμανία και τη Σουηδία οι διαγνωστικές εξετάσεις βιολογικών υλικών είναι φθηνότερες, ο ΠΑΣΙΔΙΚ διαψεύδει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, συμπληρώνοντας μάλιστα πως το υπουργείο…ξεχνά να αναφερθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις που στη χώρα μας είναι πολύ πιο φθηνές.

Όπως τονίζει: «το συμπέρασμα που εξάγεται για το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων βιολογικών υλικών είναι εσφαλμένο, διότι και εδώ ισχύουν οι προηγούμενες επισημάνσεις μας για τον όγκο των διενεργούμενων εξετάσεων, αλλά κυρίως διότι οι τιμές αντιδραστηρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού είναι 2 με 3 φορές χαμηλότερες από ότι κοστίζουν στην χώρα μας.

Από την άλλη μεριά δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά για την τιμή αποζημίωσης των απεικονιστικών εξετάσεων στις δύο αυτές χώρες, που είναι 2 με 3 φορές πάνω από την τιμή που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τους συμβεβλημένους παρόχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου