Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Επιστολή Ένωσης Παιδιάτρων προς Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής 
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. 
Μη κερδοσκοπικό σωματείο 
Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα 11528 
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη 
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797 

Email Επιστημονικής Επιτροπής: epep@eelpaidatt.gr 

​Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας, 

​Τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών 
​είναι πρωταρχικής σημασίας για την σ​υνεχιζόμενη παρακολούθηση της ανάπτυξης και της καταγραφής των εμβολίων των παιδιών της χώρας. Πολύ ορθά δ​ώσατε οδηγίες για την απρόσκοπτη διανομή του​ς ​από ​τα κατά τόπους μαιευτήρια και υγειονομικές αρχές της χώρας​.

​Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στο νέο βιβλιάριο υγείας έγινε προσπάθεια αναβάθμισης σε σχέση με εκείνο που υπήρχε παλαιότερα.

Πρέπει όμως να σημειωθεί κ. Γενικέ​, 

​ότι το πολύ σημαντικό αυτό έγγραφο​, ​που αποτελεί το διαβατήριο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης των παιδιών​, ​δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της σημασίας που θα έπρεπε, ​λόγω κακής σχεδίασης, ​με αποτέλεσμα να μην επιτελεί παρά μόνο σε στοιχειώδες επίπεδο τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται​, σε αντίθεση με αυτό που υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Κύπρου.
 
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η Ένωση που προεδρεύω, των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί και έχει προτείνει αλλαγές που αφορούν στην αναβάθμισή του, οι προτάσεις μας έπεσαν στο κενό και καμία σημασία δεν δόθηκε. Το ​οξύμωρο είναι ότι ενώ εμείς είμαστε οι τελικοί αποδέκτες και αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία και άποψη για την σχεδίαση και την συμπλήρωση του βιβλιαρίου υγείας των παιδιών, ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ελήφθησαν υπ όψιν οι προτάσεις μας. Δυστυχώς η αναξιοκρατία​, ​η ​αδιαφορία, η ​προχειρότητα ​και το κατεστημένο ​κυριαρχούσαν ​στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

Η Ένωσή μας ​για άλλη μια φορά​, δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει στην σωστή σχεδίαση ενός σύγχρονου και λειτουργικού βιβλιαρίου υγείας των παιδιών​. 

​Με την ευκαιρία της επιστολής μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πρόταση αναβάθμισης έχουμε κάνει και για το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή, προς το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΠΙΣ, πριν από μερικούς μήνες. Πρόκειται για έγγραφο που θα μπορούσε να είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πρόληψη της υγείας των παιδιών, και όχι απλά ένα ακόμα έγγραφο που να απαλλάσσει, κατά την άσκηση των παιδιών, τους εκπαιδευτικούς από την ευθύνη. 

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως συνάδελφος, αλλά και ως Γενικός Γραμματέας της Δημόσιας Υγείας, θα μείνετε στην ουσία και όχι στους τύπους, και πως θα ανταποκριθείτε στην ​επιστολή μας αυτή για έναρξη συζήτησης μαζί μας και επί της ουσίας για τα θέματα αυτά, όπως και για άλλα που αφορούν την αναβάθμιση και επιτέλους την σωστή λειτουργία της πρόληψης και της δημόσιας υγείας των παιδιών στην χώρα μας. 

Με τιμή 

​Για το ΔΣ​ 

Κώστας Νταλούκας

Παιδίατρος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου