Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Έτσι θα είναι η νέα ΠΦΥ


Για τη διαμόρφωση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με διττό χαρακτήρα, που θα αξιοποιεί την πληθώρα των άξιων εξειδικευμένων γιατρών που έχει η χώρα, κάνει λόγο ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, εκφράζει τη βούλησή του να εργαστεί ακούραστα γι’ αυτό το σκοπό.

Με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Γιάννης Μπασκόζος μιλάει για ένα σύστημα ΠΦΥ που θα βασίζεται σε δύο άξονες: σε πρώτο επίπεδο τοποθετεί τις μονάδες οικογενειακής ιατρικής, ενώ στο δεύτερο επίπεδο τοποθετεί το «δίκτυο δημόσιας εξωνοσοκομειακής φροντίδας».

Ο δεύτερος άξονας θα περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία δύνανται να ενταχθούν οι πιο εξειδικευμένοι ιατροί, αφού στις μονάδες οικογενειακής ιατρικής εντάσσονται πιο γενικές ειδικότητες όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι.

Ο πρώτος άξονας βέβαια δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και άλλες ειδικότητες, πέρα από τις ιατρικές, όπως του νοσηλευτή ή άλλων επιστημόνων υγείας, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διεπιστημονικής Ομάδας Υγείας, για την οποία υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας τονίζει πως η υπό διαμόρφωση πρόταση για ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ, «με την τεχνική βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μακριά από τις μνημονιακές εμμονές και επιταγές, βασισμένη στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και στην ανάγκη ανατροπής της σημερινής τραγικής πραγματικότητας, μπορεί να δώσει λύση». Ειδικότερα, εκτιμά πως αυτές οι παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν την ΠΦΥ, αποσυμφορώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των νοσοκομείων. Γι’ αυτό και δηλώνει πως θα αγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις.

Γράφει:   - virus.com.gr

12 σχόλια:

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 5000 ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥΣ 3.500 ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.ΑΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ(ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΣΧΕΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΚΛΠ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΝΩ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ ΟΤΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΛΑΘΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ ΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥ! Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ, Η ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ, Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ;

      Διαγραφή
    2. KΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΛΑΘΟΣ.ΨΑΞΤΟ ΛΙΓΟ.ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝ,ΙΑΤΡΙΚΗΣ.

      Διαγραφή
    3. Πολύ πριν υπάρξουν Γενικοί ιατροί , ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού λειτούργησε, επιτυχώς, από το 1977 με Παθολόγους. Η ειδικότητα Γενικής ιατρικής, στην χώρα μας, δεν φαίνεται να έχει ορθές βάσεις. Μια εποχή η ειδικότητα αποκτήθηκε κατ΄ απονομήν , δίχως άσκηση και δίχως εξετάσεις. Ασφαλώς ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού δεν είναι διανομέας περιστατικών προς άλλες ειδικότητες, διότι αυτό θα γίνεται με τους δικούς μας γενικούς ιατρούς. Η πείρα διδάσκει ότι με τους παθολόγους ο θεσμός λειτούργησε άψογα.

      Διαγραφή
    4. Δείτε τους όρους λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού από παλιά:

      https://www.dropbox.com/s/hzi7e7nfno73i9u/oikogiatr.doc?dl=0

      Διαγραφή
    5. ΑΣΧΕΤΕ ΜΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ .ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΙΔΙΚΟΙ......ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΘΕ ....ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ .......ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ -ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ-ΟΡΛ-ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ κ.λ.π ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 54-5-6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

      Διαγραφή
  2. Εδώ,διαβάζουμε συνεχώς ότι η κοινωνία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και αυτός σχεδιάζει επί χάρτου !
    Να μας πουν επιτέλους τι παίρνουν οι συριζαίοι και διατηρούν την αισιοδοξία και ψυχραιμία τους, να το πάρουμε και 'μεις βρε αδερφέ, να φτιάξει λίγο το κέφι μας,για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα οράματα. Να είχαμε και κάνα φράγκο να τα πραγματοποιήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονάδες οικογενειακής ιατρικής? Που θα έχουν και νοσηλευτές ή άλλους επιστήμονες υγείας? Πού θα είναι όλοι αυτοί? Σε ένα ιδιωτικό ιατρείο ? Είμαι περίεργος να δω, τι θα ανακοινώσουν σε ένα μήνα ,όπως έχουν προαναγγείλει. ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ενω τα προβληματα στον χωρο της Ιατρικης ειναι ατελειωτα καποιοι λυσσανε και στρεφονται εναντι γιατρων αλλων ειδικοτητων . Εχει καταντησει αηδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή