Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Φτάνει πια με τις τηλεοπτικές «εξαγγελίες»!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Έχει παραγίνει το κακό. Δύο μήνες μετά τις εκλογές και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει να αποφεύγει συστηματικά τους ιατρικούς συντάκτες. Αντ’ αυτών, επιλέγει να κάνει «εξαγγελίες» μέσω του MEGA… 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν στο Πρωινό του MEGA, η συχνότητα του οποίου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα «φιλόξενη», ενώ μέχρι πρότινος είχε σηκώσει την παντιέρα του Μνημονίου... Χθες στο ίδιο κανάλι ήταν ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος οφείλω να του αναγνωρίσω ότι είναι ιδιαίτερα φειδωλός σε δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που οι υπουργοί Υγείας επιλέγουν να δίνουν συνεντεύξεις σε «άσχετους» με το αντικείμενο δημοσιογράφους. Είναι φανερό ότι έτσι τους βολεύει. Διαχειρίζονται το θέμα καθαρά επικοινωνιακά και αποφεύγουν να μπουν στην ουσία. Πόσο μάλλον όταν είσαι Κουρουμπλής, δηλαδή, παλιά καραβάνα και ξέρεις τα θέματα όσο λίγοι.

Η αλήθεια όμως είναι ότι είχα άλλες προσδοκίες από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Περίμενα να μην κάνει τα ίδια τρικ με τους προηγούμενους και να μη συνεχίσει να «χαϊδεύει» τα κακομαθημένα παιδιά της διαπλεκόμενης ραδιοτηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Αυτής που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και έχει γνώμη για τα πάντα.

Οι προσδοκίες μου διαψεύστηκαν. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρον την «ασχετοσύνη» των τηλεοπτικών συναδέλφων, πετώντας στην τηλεοπτική αρένα πολλά «πυροτεχνήματα». Για το κόψιμο των συμβάσεων με τους ιδιώτες, για τα κέρδη των πολυεθνικών, για τη σύμβαση Άδωνι και Βορίδη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Γερμανούς.

Το τελευταίο που άκουσα να λέει είναι ότι οι δαπάνες για τα φάρμακα υψηλού κόστους εκτοξεύτηκαν στα 700 εκατ. , ενώ ο προϋπολογισμός ήταν μόλις 300 εκατ. και πώς θα πάρει μέτρα. Αν τα έλεγε αυτά όμως ενώπιον των ιατρικών συντακτών θα δεχόταν βροχή από ερωτήσεις διότι απλά τέτοιος προϋπολογισμός ουδέποτε υπήρξε!

Άκουσα ακόμη να λέει ότι το σύστημα υγείας, που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπό διάλυση. Πώς εξηγείται όμως ότι συναντήθηκε και συμβουλεύτηκε το Μάριο Σαλμά, ο οποίος για όσους δεν το θυμάστε ήταν αρμόδιος για τα φάρμακα και τον ΕΟΠΥΥ; Δηλαδή, ο κ. Σαλμάς δεν ευθύνεται για τα φάρμακα υψηλού κόστους; Δεν ευθύνεται για τη διάλυση;

Βαρέθηκα να ακούω τη μία κυβέρνηση να καταγγέλει την προηγούμενη για καμμένη γη. Μπορεί το ΕΣΥ να αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρά προβλήματα, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάρη στις προηγούμενες έχει στη διάθεσή της εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYnet, τον ασφαλιστικό φάκελο στον ΕΟΠΥΥ κλπ.

Δεν έχει νόημα να κοιτάμε πίσω τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Άλλωστε, οι εκλογές τους τιμώρησαν. Σημασία έχει να κοιτάξουμε μπροστά. Να αξιοποιήσουμε ό,τι καλό έχει γίνει και να προχωρήσουμε σε τομές, που έχει ανάγκη ο τόπος. Όχι όμως με συνθήματα, αλλά με τεκμηριωμένες πολιτικές, που να βασίζονται σε διεθνείς πρακτικές και δεδομένα.

Ας έλθω για παράδειγμα στα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους. Είναι αλήθεια ότι μάλλον στην Ελλάδα συνταγογραφούνται πιο εύκολα απ’ ότι σε άλλες χώρες. Αυτό όμως είναι μια εικασία, καθώς δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ και συγκρίσεις με άλλες χώρες δεν έχουμε δει.

Και ασφαλώς αυτό θα ήταν κάτι που θα ρωτούσαν οι ιατρικοί συντάκτες... Θα ζητούσαν επίσης να μάθουν τι θα γίνει με τα συνταγογραφικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι ο μοναδικός τρόπος για να θέσουμε προτεραιότητες για το ποιοι ασθενείς θα έχουν προτεραιότητα στη λήψη ενός ακριβού φαρμάκου και ποιοι όχι, με βάση διεθνώς αποδεκτές θεραπευτικές οδηγίες.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι σύνθετο και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε σχετική εμπειρία. Έχουμε μάθει όλοι, γιατροί, ασθενείς, δημοσιογράφοι και Πολιτεία να μιλάμε με συνθήματα και όχι με δεδομένα.

Η αδυναμία αυτή είναι έκδηλη στη σημερινή κυβέρνηση. Μπορεί να θέλει, αλλά δείχνει είτε να μην έχει σχέδιο είτε αν έχει, να μην ξέρει πώς να το εφαρμόσει. Και η μέχρι σήμερα, επικοινωνιακή συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δείχνει ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, κυρίως τηλεοπτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου