Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Βόλος: Μόνο οκτώ κλίνες στην Εντατική – Σε απόγνωση οι ασθενείς

Σε αναζήτηση κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτός Μαγνησίας, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι συγγενείς ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, καθώς η μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου με τις οκτώ κλίνες είναι πλήρης.

Ασθενείς που πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ (αυξημένης φροντίδας), αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ κλίνες σε όλη τη χώρα και μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, παραμένουν διασωληνωμένοι στις κλινικές, κυρίως σε παθολογικές και χειρουργικές.

«Εχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Πρόσφατα 75χρονη κατέληξε σε κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, περιμένοντας να βρεθεί κλίνη σε ΜΕΘ. Το πρόβλημα με την έλλειψη κλινών στις Εντατικές Μονάδες των νοσοκομείων είναι πολύ σοβαρό με τραγικές συνέπειες», τονίζει ο Πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας επισημαίνοντας πως είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αναζήτηση κλινών σε ΜΕΘ ακόμη και σε μακρινά νοσοκομεία όπως Σέρρες, Αλεξανδρούπολη κ.α.».

Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, λειτουργούν μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι κλειστές, ενώ αν ήταν ανοιχτές θα μπορούσαν να νοσηλευτούν περίπου 4.500 ασθενείς ετησίως. Κι όμως, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν με αγωνία μια θέση στη ζωή, οι κλίνες παραμένουν ανενεργές. Αυτό σημαίνει, ότι 3 στους 10 ασθενείς δεν έχουν προδιαγραφές να ζήσουν και διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ένα απλό κρεβάτι θαλάμου, όταν με την κατάλληλη υποστήριξη της ΜΕΘ, θα μπορούσαν να ζήσουν.

Και ενώ οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες παροχής υπηρεσιών εντατικής θεραπείας, ακόμη και αυτές οι ελάχιστες υπάρχουσες συρρικνώνονται από τις συγχωνεύσεις και κλείνουν η μία μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Ρόδου, που είχε 8 κλίνες ΜΕΘ και με το νέο οργανόγραμμα των συρρικνώσεων, λόγω έλλειψης γιατρών και λόγω οριζόντιων περικοπών, τώρα έχει μόνο 5.

«Στο Νοσοκομείο μας στο Βόλο, έχουμε 8 κλίνες στη ΜΕΘ, ενώ σε άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν λιγότερες. Μείωση κλινών που επηρεάζει την περιοχή μας έχουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα το οποίο με πλήρη ανάπτυξη όλων των κλινών και τη στελέχωση της ΜΕΘ με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων δομών και υποδομών του, θα μπορούσε να δώσει λύσεις στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στ. Ελλάδας», τονίζει ο κ. Χαυτούρας.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπρεπε το 10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και είναι μόλις 2,2%.

«Εχουμε ως Νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνει πολλές φορές εκκλήσεις στην Πολιτεία να ανοίξει τις κλειστές ΜΕΘ, να προσλάβει προσωπικό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας που δίνουμε καθημερινή μάχη για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημόσιο σύστημα υγείας 3 στους 10 ασθενείς να πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχει ΜΕΘ να τους δεχθεί. Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις αναζήτησης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ. Να έχεις κάνει ως γιατρός κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσεις ζωντανό τον ασθενή και αυτός να σβήνει στη συνέχεια, περιμένοντας διασωληνωμένος στην κλινική, να διακομιστεί σε ΜΕΘ κάποιου άλλου Νοσοκομείου. Πιστέψτε με, είναι ψυχοφθόρο για κάθε γιατρό αυτό που συμβαίνει» καταλήγει ο κ. Χαυτούρας.

Και λιγότερες μεταμοσχεύσεις

«Η μη λειτουργία όλων των ΜΕΘ, έχει συνέπειες και στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Μιλάμε σήμερα για δωρεά οργάνων, όταν λείπουν οι βασικές προϋποθέσεις των ΜΕΘ που θα στήριζαν αυτή τη σπουδαία ανθρωπιστική προσπάθεια προσφοράς ζωής; Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό, έχει μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί σημαντικά οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου