Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Αυξάνονται οι ασθενείς που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακα τους



Όλο και περισσότεροι ασθενείς δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακά τους παρουσιάζει αυξητική τάση το τελευταίο χρόνο. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να προχωρούν σε ''εκπτώσεις'' στην αγωγή τους ή ακόμη και να τις διακόπτουν.

Φέτος σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου» (που καταγράφει ετησίως τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα) του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) εξετάστηκαν 2.734 άτομα. Από το σύνολο αυτών των ατόμων αδυναμία συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης, εξαιτίας του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, δήλωσε το 16,5%. Πέρυσι παρόμοια αδυναμία είχε δηλώσει το 13% των ασθενών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι φέτος διπλασιάστηκε το ποσοστό των ασθενών που που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική αγωγή. Από 7,8% πήγε στο 15,9%.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 30ό Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (17 - 18 Απριλίου) στην Αθήνα ανέφερε σχετικά με αυτά τα στοιχεία :''Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν με έμφαση ότι η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές στην Υγεία, έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού και ειδικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων''.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων και τα νέα δεδομένα στη θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι, ενώ θα πραγματοποιηθούν εννέα στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα συζητηθεί ό,τι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προσοχή συνιστάται εν όψη Πάσχα

Τις ημέρες μετά το εορταστικό τριήμερο καταγράφεται αυξημένη προσέλευση στα Νοσοκομεία , λόγω καρδιαγγειακών συμπτωμάτων αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Δημήτρης Τούσουλης.

Τις εορταστικές ημέρες συνηθίζουμε την κατανάλωση αρκετά λιπαρών φαγητών σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Για αυτό το λόγο συνιστάται η κατανάλωση άφθονης ποσότητας πράσινων λαχανικών μαζί με το φαγητό, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου