Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Γερμανία: Τι ισχύει στα φαρμακεία, ποιο το ωράριο, πόσα εφημερεύουν

Farmakopoioi


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Μετά το... χάος που έχει προκληθεί από τους νόμους Λοβέρδου και Γεωργιάδη, τα φαρμακεία στην Ελλάδα έχουν ένα εντελώς απελευθερωμένο ωράριο, κατά το οποίο ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε ο ίδιος το επιθυμεί. Για να δούμε τι ισχύει στη Γερμανία.

Εκεί λοιπόν επικρατεί σταθερό ωράριο στα φαρμακεία από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή από τις 09:00 - 18:00. Μερικά φαρμακεία είναι κλειστά την Τετάρτη το απόγευμα. Τη νύχτα και το Σαββατοκύριακο εφημερεύουν πάντα διαφορετικά φαρμακεία. Οι εφημερίες είναι 24ωρες από τις...
... 9 το πρωί έως τις 9 της επομένης.

Εάν όμως, χρειαστεί να πάτε σε ένα φαρμακείο εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας, τότε θα πρέπει να πληρώσετε ένα πρόσθετο τέλος επείγοντος περιστατικού (περίπου 10% της τιμής του φαρμάκου). Η συμμετοχή, ωστόσο, για τα φάρμακα (με συνταγή γιατρού από το Ταμείο) δεν είναι ποσοστιαία, όπως στην Ελλάδα, αντίθετα φτάνει τα 5 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται.

Για να δούμε πόσα φαρμακεία εφημερεύουν πχ. το Σάββατο. Στην Νυρεμβέργη, η οποία έχει πληθυσμό μαζί με τα περίχωρα 510.000 κατοίκους (απογραφή 2012), εφημερεύουν μόλις 16 φαρμακεία από τις 9 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Στο Μόναχο του οποίου ο πληθυσμός μαζί με τα περίχωρα είναι 1.378.000 (απογραφή 2012), εφημερεύουν 20 φαρμακεία από τις 9 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Τα υπόλοιπα φαρμακεία στο διάστημα των εφημεριών παραμένουν υποχρεωτικώς κλειστά.

Στοιχεία από aponet.de και wikipedia

2 σχόλια: